vrijdag 24 maart 2017

Automobilisten staan in de rij voor de schaarse benzine in het olierijke Venezuela

Venezuela kampt met interne problemen rond de distributie van olie


Venezolanen worden geconfronteerd met verlammende tekorten aan benzine te midden van toenemende problemen voor 's lands olie-industrie. Het is een bron van frustratie in een land, dat de grootste ruwe oliereserves in de wereld heeft. Lange rijen om benzine te verkrijgen zijn zeldzaam in de Venezolaanse hoofdstad Caracas, maar ze waren woensdag duidelijk te zien, omdat de belangrijkste binnenlandse producent van olie van het land worstelt met de distributie. Achterstanden om aan de vraag te voldoen en betalingsachterstanden aan leveranciers hebben ertoe geleid, dat sommige verladers er weken over doen om olie te leveren aan de staatsoliemaatschappij PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.), zo bericht Reuters donderdag 23 maart 2017.

'Ik kan nergens 95 octaan benzine vinden', zei José Paredes, in Caracas' rijke wijk Altamira, tegen het persbureau Reuters. 'We zijn een olieproducerend land! Het is zielig.'

PdVSA hoofd Ysmel Serrano liet via een tweet weten, dat de problemen met de interne distributie van producten - die in 4 van de 23 staten heeft geleid tot tekorten - snel zou worden opgelost. 'We zijn de leveringen aan het centrum van het land aan het versterken om de benzinevoorraden te stabiliseren', aldus Ysmel Serrano in een tweet.


In de industriële stad Puerto Ordaz hebben National Guard soldaten geprobeerd om de orde te handhaven bij tankstations.

PdVSA zei, dat het de distributie zou verdubbelen om de voorraden te stabiliseren en dringt er bij de Venezolanen op aan om kalm te blijven en niet in paniek te raken vanwege valse geruchten dat het land in chaos zou verkeren.

Maar, vakbondsleider Ivan Freites - een criticus van het staatsoliebedrijf- zei, dat raffinaderijen slechts olievoorraden hebben voor ongeveer twee dagen in vergelijking met een standaard van 15 dagen. Zo'n dozijn tankers zou in PdVSA-havens in Venezuela voor anker liggen en wachten op het moment om hun lading geraffineerde olieproducten te lossen.

De socialistische regering van president Nicolas Maduro heeft vorig jaar de prijzen verhoogd in Venezuela, voor het eerst in 20 jaar. Maar, de olie blijft officieel nog steeds de goedkoopste ter wereld, ondanks de tekorten. De economie van het land is zwaar op de proef gestel door een daling van de olieprijs, die goed is voor zo'n 95 procent van de inkomsten uit export. Volgens schattingen heeft het land de grootste hoeveelheid ruwe olie reserves, overtreft zelfs Saoedi-Arabië.

In het derde jaar van een diepe economische recessie zijn de Venezolanen gewend geraakt aan tekorten aan voedsel, medicijnen en elementaire huishoudelijke goederen zoals toiletpapier.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen