maandag 27 maart 2017

Bewoners Colombiaanse stad Cajamarca stemmen in referendum tegen mijnbouwactiviteiten

Het Zuid-Afrikaanse AngloGold Shanti wil 's werelds grootste open goudmijn bouwen in gemeente


Inwoners blokkeren in historische stemming bouwplannen mijnbouwmultinational


In een historische stemming heeft een stad in het midden van Colombia bouwplannen voor 's werelds grootste open goudmijn weten te voorkomen, 'waardoor een impasse is gecreëerd met het multinationale mijnbouwbedrijf AngloGold Ashanti', die had verklaard haar project voort te zetten. Het Colosa project in Cajamarca, Tolima, was de grootste gok voor de Zuid-Afrikaanse mijnbouwreus AngloGold Ashanti in Colombia, tot zondag, toen de lokale bevolking alle mijnbouw op haar grondgebied verbood middels een overmacht aan stemmen. Volgens de nationale griffier hebben 6.165 bewoners 'Nee' gestemd tegen mijnbouwexploratie en graafwerkzaamheden. Slechts 76 mensen stemden 'Ja', aldus berichten de nieuwswebsite Colombia Reports en Contagi Radio vandaag, maandag 27 maart 2017.


De uitkomst van de stemming verplicht de gemeenteraad om alle mijnbouwactiviteiten formeel te stoppen.


Nooit eerder heeft een Colombiaanse gemeente omstreden mijnbouwpraktijken op zijn grondgebied verboden, ongeacht welke mijnbouwtitels door het nationale mijnbouwagentschap zijn verleend. Voorafgaand aan de stemming zei AngloGold nog, dat een 'Nee' stem 'minimaal' effect zou hebben, omdat het referendum alleen zou gelden voor toekomstige titels, terwijl het bedrijf al sinds 2002 aan het verkennen was, meldde de krant El Espectador.

Gerechtelijke deskundigen zeiden echter, dat het mijnbouwbedrijf fout zat, vooral omdat zakelijke deals geen staatsbeslissingen overstijgen. Als een activiteit bij wet verboden is, dan wordt het een illegale activiteit. Bovendien, 'ze hebben geen milieuvergunning om exploratieactiviteiten uit te voeren'.


'Als 'Nee' de populaire stemming zou winnen, dan zou het absurd zijn als het bedrijf het project zou voortzetten', zei justitieel expert Diana Rodriguez tegen de de krant, voorafgaand aan de stemming. Maar, er kan nu een probleem van epische proporties voor de nationale overheid ontstaan, die zou kunnen worden opgeroepen voor een internationaal tribunaal wanneer de staat wordt beschuldigd van schending van een contract met een buitenlands bedrijf. Dit zou niet alleen leiden tot een AngloGold Ashanti versus Colombia zaak, maar tot een stortvloed aan rechtszaken tegen het land.

Sinds 2001 hebben mijnbouwbedrijven mijnbouwtitels aangevraagd die 20% van het nationale grondgebied van Colombia beslaan door middel van ongeveer 20.000 exploratie- en exploitatieverzoeken, aldus het 'Center for Investigative Journalism CIPER' in 2011. De regering van Alvaro Uribe (2002-2010) had 9.000 van deze titels toegekend, maar die zouden naar verluidt in strijd zijn met verplichte milieuvoorschriften en lokale goedkeuring.

De huidige regering van Juan Manuel Santos heeft mijnbouw geprezen als de 'motor' van de Colombiaanse economie tot 2014, toen de grondstoffenprijzen daalden, de peso instortte en de economie bleek te groeien op een zeepbel.Sindsdien hebben verschillende gemeenten juridische stappen tegen olie- en mijnbouwlicenties ondernomen, terwijl de rijksoverheid grote delen van het land tot beschermd gebied heeft verklaard. Een domino-effect van de stemming van zondag in Cajamarca is mogelijk, want terwijl de mijnbouw rendabel is geweest voor de fossiele brandstofindustrie, de nationale regering en buitenlandse investeerders, hebben de meeste van de gebieden waar mijnbouw heeft plaatsgevonden meer verliezen dan winsten opgeleverd.

Terwijl grote gemeenschappen arm bleven, bleven ze achter met een door mijnbouw vernietigde omgeving. Daarnaast heeft mijnbouw een belangrijke invloed op geweld op het platteland van Colombia, waar met name de goudwinning de interesse van meerdere illegale gewapende groeperingen heeft getrokken.


Ter extra informatie:
(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports/Twitter/Contagio Radio)

0 comments:

Een reactie plaatsen