zaterdag 25 maart 2017

Binnenlandse producenten van hout dreigen met protest

Houtproducenten vinden dat ze als 'kleintjes' niet worden gehoord door het ministerie van RGB


Binnenlandse houtproducenten sluiten een protest niet uit. Deze groep houtondernemers, die zich heeft gebundeld in de Vereniging Binnenlandse Houtproducenten, is zeer ontevreden, omdat ze volgens haar niet gehoord wordt in Paramaribo. 'Wij hebben ettelijke malen brieven geschreven naar het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), maar krijgen geen antwoord en wij zijn het wachten moe. Het lijkt alsof wij een baan bij de overheid zoeken', zegt voorzitter Paul Abiteng zaterdag 25 maart 2017, in de Ware Tijd.

De laatste brief is vorige week verstuurd. Abiteng zegt, dat zijn groep niet wordt uitgenodigd om te praten met de minister van RGB terwijl de 'grote jongens' in de houtsector wel worden ontvangen. Door deze houding van de regering komt de broodwinning van ongeveer 150 werknemers en hun gezinnen.

De ontevredenheid uit zich meer in het feit, dat enkele vergunningen nog niet zijn verlengd door het ministerie van RGB en dat geen nieuwe concessieaanvragen mogen worden ingediend. 'Als de vergunningen niet worden verlengd, gaan wij op onze achterpoten staan. We gaan actie voeren op het terrein van het ministerie van RGB.'

Abiteng is ook boos, dat alle primaire bosontsluitingswegen in het binnenland, die leiden naar de houtconcessie, zijn afgesloten. In die tussentijd liggen houtblokken te verrotten. Hij zegt, dat het hout wel over het water vervoerd zou kunnen worden, maar de kanalen worden slecht onderhouden. 'Waar gaan we hosselen?', vraagt Abiteng zich af.

Ook stoort het de ondernemers, dat alle grote houtzagerijen langs de hoofdwegen gevestigd zijn. Hij zegt dat er jarenlang een gedoogbeleid is gevoerd waarbij de ondernemers wel gebruik hebben gemaakt van de wegen. 'Als je wordt betrapt op illegaal gebruik betaal je een fikse boete.' Door de ingewikkelde procedure kunnen de houtproducenten moeilijk naar een financiële instelling stappen voor een lening. 'Wij hebben het netwerk niet om de minister van RGB te bereiken.'

0 comments:

Een reactie plaatsen