zaterdag 25 maart 2017

Bio Pepper & Spices Suriname streeft naar export biologisch geteelde ananas en chilipeper

Kleine boeren te Wanica telen chilipeper en boeren in Pierre Kondre en Redi Doti ananas

RGB-minister Samsoedin hoopt dat drie fabrieken voor verwerking peper, cacao en oliën van palmpitten snel zullen verrijzen


Kleine boeren in de districten Para en Wanica hebben laten zien, dat ze de hoge eisen van internationale klanten aan kunnen. Ze hebben met succes geleerd ananas en chili biologisch te telen. Zij ontvingen gisteren hun certificaat voor biologisch telen.  Daarmee is volgens de initiatiefnemers van Bio Pepper & Spices Suriname (BPSS) een basis gelegd voor export. Dit bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 25 maart 2017.

In Wanica zijn chilipeper boeren gedurende drie maanden getraind, de ananasboeren van Pierre Kondre en Redi Doti zijn ook bijgeschoold. De training is de eerste stap in de certificering van deze kwekerijen als biologische telers, zeggen de initiatienemers Iwan Janki en Ruud Souverein.

De boeren hebben geleerd wat de achterliggende gedachte is van biologische teelt en hoe ze dit in de praktijk kunnen toepassen. Management, informatievoorziening, afzet en marketing van biologische producten, waren ook onderdeel van de training. De bijscholing moet de boeren klaarstomen voor de certificering van hun eigen kwekerij en dat de producten van die kwekerijen het certificaat ‘biologisch’ mogen dragen.

De organisatie wil de eerste certificering nog dit jaar realiseren. De exportkansen voor producten stijgen daarmee aanzienlijk, omdat er dan internationale bewijskracht is van de manier van telen.

De vraag naar biologische producten in Europa en de VS stijgt in snel tempo. Bij biologische teelt worden er geen kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemanipuleerd plantmateriaal gebruikt. De training van de ananasboeren wordt gezien als een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van de ananasindustrie van Pierre Kondre en Redi Doti.

Voor minister Roline Samsoedin van Regionale ontwikkeling, Grond- en Bosbeheer is de bijscholing van de chilipeper boeren de eerste stap tot de totstandkoming van een peperfabriek in Wanica. Zij heeft de initiatiefnemers bij de uitreiking in Wanica een bereidverklaring voor een areaal in Reeberg gegeven voor de bouw van fabrieken. Ze hoopt dat de aangekondigde drie fabrieken voor de verwerking van peper, cacao en oliën van palmpitten, snel zullen verrijzen.

0 comments:

Een reactie plaatsen