maandag 20 maart 2017

Braziliaanse president Temer spreekt over vleesschandaal met ambassadeurs

Temer tracht schade als gevolg van corruptiezaak te beperken

(Bron foto: Twitter)
Na ontmoeting met ambassadeurs van landen die Braziliaans vlees eten gaat gezelschap uit eten in barbecue restaurant


De Braziliaanse president, Michel Temer, heeft gisteren tientallen ambassadeurs van landen die Braziliaans vlees importeren ontmoet met als doel om de schade te beperken als gevolg van een corruptiezaak inzake het omkopen door vleesbedrijven van inspecteurs om bedorven vlees op de markt te brengen. Temer zei in het presidentieel paleis, dat de 'regering het vertrouwen in de kwaliteit van ons nationaal product wil herstellen', zo schrijft vandaag, maandag 20 maart 2017, onder andere de Britse Daily Mail.

Temer had de bijeenkomst belegd nadat de Europese Unie en China vragen hadden gesteld over het vleesschandaal.


De federale politie heeft 38 arrestatiebevelen uitgevaardigd, waarbij onder andere zijn betrokken de grote vleesbedrijven JBS en BRF die in een klap de reputatie van Brazilië als een van 's werelds toonaangevende producenten van vlees hebben beschadigd.


De president zei tijdens zijn ontmoeting overigens, dat slechts 33 van de 11.000 inspecteurs van het ministerie van Landbouw onderzocht worden voor, naar verluidt, het aannemen van steekpenningen van vleesbedrijven om chemicaliën te gebruiken om het uiterlijk en de geur van bedorven vlees te verbeteren. Sommige van dat bedorven vlees werd geëxporteerd naar Europa, zo hebben de onderzoekers gezegd. Temer vertelde de ambassadeurs, dat het ministerie van Landbouw snel met een lijst van landen komt die bedorven vlees zouden kunnen hebben ontvangen, alsmede de namen van de verantwoordelijke vleesbedrijven.

Temer zei verder, dat een task force in het leven wordt geroepen om vaart te zetten achter het onderzoek naar de bedrijven op wie de pijlen nu zijn gericht. In een verklaring stelde zijn bureau ook, dat de bedrijven die vlees verpakken ​​open staan voor inspectie door landen die Braziliaans vlees kopen. Ambtenaren zeiden, dat Brazilië vlees exporteert naar ongeveer 150 landen. Aan het einde van de vergadering nodigde de president de ambassadeurs uit voor een diner in een traditioneel Braziliaanse barbecue restaurant in Brasilia.


Eerder had Temer een ontmoeting met zijn ministers van Landbouw en Buitenlandse Handel, alsmede met kopstukken uit de vleesverwerkende industrie om te praten over de gevolgen van de zaak. Autoriteiten zeggen, dat van de 4.800 vleesbedrijven die onderworpen zijn aan de federale inspectie in Brazilië, 21 in onderzoek zijn, waaronder twee afdelingen van de twee grote bedrijven JBS en BRF.


De federale politie zei vrijdag ook, dat uit het twee jaar durende onderzoek is gebleken, dat een deel van het geld dat naar verluidt betaald is door JBS en BRF is doorgesluisd naar twee grote politieke partijen in Brazilië, waaronder die van Temer.

(Red. De Surinaamse Krant/The Daily Mail/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen