dinsdag 28 maart 2017

Chileens visbedrijf Pesquera Villa Alegre bekend vanwege verwerking reuzeninktvissen

Bedrijf gaat zich ook toeleggen op vangst van zee-egels en kabeljauw


Chili's Pesquera Villa Alegre is van plan om zijn aanbod in de toekomst te diversifiëren met de verkoop van zee-egels, kabeljauw en octopus, ter compensatie van de volatiliteit van de vangst van reuzeninktvis, aldus sales executive Claudia Salazar vandaag, dinsdag 28 maart 2017, op de website undercurrentnews.com.

Salazar, die in de markt ook bekend staat als de Chileense reuzeninktvis 'koningin', vertelt dat de firma reeds octopus verkoopt, die steeds populairder wordt in de Verenigde Staten. Maar, in de nabije toekomst voegt het bedrijf zee-egels en kabeljauw producten aan haar portfolio toe.

Normaal gesproken wordt reuzeninktvis gevangen in het noorden van Chili tussen maart-juli / augustus. Dit jaar zijn de reuzeninktvis vangsten in het noorden van Chili nog steeds erg laag, omdat de zeewatertemperaturen relatief hoog zijn, zei Salazar. Daarom haalt Pesquera Villa Alegre op dit moment het grootste deel van de productie van de reuzeninktvis uit het zuiden van Chili, waar het water kouder is en de visserij wordt uitgevoerd door industriële schepen.

'We verwachten hogere vangsten in het noorden van Chili in april, maar niemand weet dat nu', zegt Salazar. In het noorden van Chili wordt reuzeninktvis gevangen door ambachtelijke schepen, terwijl in het zuiden het vooral de industriële schepen zijn.


Het totaal toegestane quotum voor 2017 in de Chileense regio XII-XV is vastgesteld op 200.000 ton. Reuzeninktvis gevangen door de industriële schepen heeft een lagere kwaliteit dan wanneer die wordt gevangen met ambachtelijke methoden, dus het moet worden verkocht aan markten die het product opnieuw verwerken, zoals Mexico of China, aldus Salazar, eraan toevoegend dat ze zich normaal gesproken richt op meer premium producten. Vorig jaar werden de vangsten van de reuzeninktvis in Chili beïnvloed door El Nino. Het bedrijf heeft een capaciteit om 300-350 ton rauw materiaal per te verwerken.

De totale productie is afhankelijk van de vangsten. Ondertussen heeft de opkomst van een nieuw fenomeen, vergelijkbaar met El Nino in Peru op dit moment, een grote invloed op de visserijbedrijven van het land, met inbegrip van reuzeninktvis. De prijzen van reuzeninktvis zijn gestegen. De prijs van filet is gestegen tot ongeveer $ 2.000 per ton, een stijging van $ 1.800 aan het einde van vorig jaar.

De  Chinese vraag naar reuzeninktvis is ook sterk op dit moment, terwijl de vangsten van Chinese vaartuigen die buiten de Peruaanse en Chileense wateren en in andere delen van de wereld vissen niet voldoende zijn om aan de vraag te voldoen.

Overigens werd op 9 maart bekend, dat de visserijsector in Suriname zich ook wil gaan toeleggen onder andere de vangst van inktvis.

(Red. De Surinaamse Krant/undercurrentnews.com)

0 comments:

Een reactie plaatsen