maandag 27 maart 2017

Chili zet 11 miljoen acres land in Patagonië om in Nationale Parken

Particuliere Tompkins Foundation schenkt een miljoen acre grond in Patagonië aan Chili 

(Bron foto's: Tompkins Foundation)

Chili zet 11 miljoen acres land om in nationale parken, daarbij geholpen door de grootste particuliere gronddonatie van een privé-entiteit ooit aan een land. De inspanningen ter bescherming van land door de Tompkins Foundation hielpen de weg te effenen voor Chili om het behoud van de ongerepte wildernis van Patagonië sterk uit te breiden, zo bericht maandag 27 maart 2017 Forbes.

De Tompkins Foundation werd opgericht door Kristine McDivitt Tompkins, de vorige CEO van Patagonië en wijlen Doug Tompkins, de mede-oprichter van North Face en Esprit. Het echtpaar, dat bekend staat vanwege de aankoop van grote stukken land in Patagonië ter behoud, hebben altijd de ambitie gekoesterd om de Patagonische wildernis te beschermen en in stand te houden voor de komende generaties.

Maar, hun inspanningen zijn niet altijd even goed ontvangen door de Chileense overheid en burgers. De Tompkins werden beschuldigd van een poging om Chili te splitsen in tweeën om een nieuwe staat te creëren of van het zijn van CIA spionnen met het plan om de Chileense regering te infiltreren. Het duurde decennia om het vertrouwen van Chili te winnen en te overtuigen van hun goede bedoelingen en deze stap om 1 miljoen acres land te doneren aan de Chileense regering moet hun relatie met Chili bevestigen. Tragisch genoeg was Doug Tompkins niet in staat om getuige te zijn van het hoogtepunt van tientallen jaren van zijn werk, immers hij overleed in 2015 als gevolg van ernstige onderkoeling tijdens een kajak ongeval.

'Ik weet dat als Doug hier zou zijn geweest vandaag, dan zou hij spreken over nationale parken als een van de grootste uitingen van de democratie dat een land kan realiseren, het behoud van meesterwerken van een natie voor al haar burgers', zei Kristine McDivitt Tompkins over haar overleden echtgenoot.


De  één miljoen acres van de Tompkins Stichting zal bijdragen aan het vormen van een netwerk van 17 nationale parken in Patagonië, dat het grootste deel van Chili overspant. De Chileense regering heeft ingestemd om een extra 10 miljoen acres ter beschikking te stellen onder de Chileense presidente Michelle Bachelet.

Met deze toevoeging aan het nationale park areaal klimt Chili in de gelederen van landen met het hoogste percentage aan beschermd gebied, vergelijkbaar in percentage met Costa Rica.

De actie om het Chileense nationale park systeem sterk uit te breiden valt samen met duidelijke contrasten in het huidige politieke klimaat onder de regering Donald Trump, die de klimaatverandering heeft verworpen, heeft voorgesteld om stevig te korten op de begroting van het Amerikaanse Environmental Protection Agency en akkoorden inzake behoud terugdraait.

(Red. De Surinaamse Krant/Forbes/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen