donderdag 16 maart 2017

Colombiaans vredesakkoord met FARC leidt niet tot keerpunt in strijd tegen drugshandel

Toenemende cocaïnehandel in het grensgebied van Colombia met Venezuela


Venezolaanse autoriteiten hebben onlangs cocaïnevangsten bekendgemaakt van bijna drie ton, daarmee de aanhoudende stroom van drugs illustrerend op de grens van Colombia en Venezuela. Op 8 maart namen de autoriteiten 1.749 kilo cocaïne in beslag in de Venezolaanse grensstaat Zulia en nog eens 877 kilogram in verschillende operaties in de staten Monagas, Mérida en Anzoátegui. Dat meldt de website InSightCrime vandaag, donderdag 16 maart 2017.

InSight Crime heeft eerder opgemerkt, dat Zulia een strategisch invoerpunt is geworden voor drugs afkomstig uit Colombia. De zogenaamde 'Hot Route' ('Ruta Caliente') vertrekt vanuit de stad Paraguachón in het Colombiaanse departement La Guajira, om via de Limón rivier de zuidkant van het meer van Maracaibo in Venezuela te bereiken.

De staten Monagas, Mérida en Anzoátegui in Venezuela bevinden zich ook op de route van Norte de Santander en Arauca in Colombia naar Europa, Afrika, Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

Naast de sociale, politieke en economische crises ontvouwen zich in Venezuela het misbruik van staatsmiddelen, betrokkenheid van de krijgsmacht bij illegale activiteiten, zoals drugshandel, en recente inbeslagnames duiden erop, dat het land ook te kampen heeft met problemen gerelateerd aan een toenemende teelt van coca in Colombia.

Volgens nieuwe cijfers van de  Amerikaanse regering kan Colombia tot 1316 ton cocaïne per jaar produceren waarvan een deel het land verlaat via de poreuze 2.219 kilometer grens die het deelt met Venezuela.

Na het begin van de demobilisatie van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia - FARC), liggen de cocaïne smokkelroutes naar Venezuela, die tot voor kort vooral gecontroleerd werden door de rebellen, nu voor het grijpen. Dit heeft een onverwachte territoriale strijd veroorzaakt om de controle op een illegale economie in deze gebieden in handen te krijgen.

In het geval van Norte de Santander - dat grenst aan de Venezolaanse staten Táchira en Zulia - is door de FARC een machtsvacuüm achtergelaten dat geconcentreerd was in Tibu, en daar zijn de spanningen toegenomen tussen het Nationaal Bevrijdingsleger (Ejército de Liberación Nacional - ELN), de People's Liberation Army (Ejército Popular de Liberación - EPL) en misdaadgroepen bekend als BACRIM (Las Bandas emergentes en Colombia o bandas criminales emergentes).

Dit werd bewezen door recent uitgebrachte rapporten die melden, dat de komst van vermeende paramilitaire groepen in het gebied van de regio bewoners heeft verdreven naar Venezuela. Een andere factor die niet mag worden vergeten, is de mogelijke toename van illegale gewassen in Venezuela. De meest recente cijfers van het Venezolaanse Nationale Anti-Drugs Bureau (Oficina Nacional Antidrogas - ONA) verwijzen naar Zulia als de staat met het grootste aantal vangsten landelijk (58 ton). Daarnaast meldde de ONA ongeveer 25 hectare aan cocagewassen in een gebied in de buurt van de Colombiaanse grens.

Dit valt samen met een recent veldonderzoek uitgevoerd door InSight Crime, waaruit blijkt dat cocagewassen gecontroleerd worden door de ELN in Sierra de Perija in de staat Zulia. Uit het onderzoek bleek ook, dat de guerrillagroep lokale inheemsen in dienst neemt om in laboratoria cocaïne te verwerken.

Kortom, het optimisme van de Colombiaanse president Juan Manuel Santos dat het vredesakkoord met de FARC, misschien wel de belangrijkste speler in de wereldwijde cocaïnehandel, een keerpunt zou kunnen zijn in de strijd tegen de drugshandel, lijkt te worden tegengesproken door de realiteit. De omstandigheden in Colombia en Venezuela blijven cocaïnehandel te bevorderen en het vergroten van de consumptie in de hele regio.

(Red. De Surinaamse Krant/InSightCrime)

0 comments:

Een reactie plaatsen