donderdag 23 maart 2017

De hele wereld weet nu wie de Peruaanse Evangelina Chamorro is....

Jonge moeder (32) weet te ontsnappen uit kolkende rivier van modder en puin bij Lima


Beelden van haar ontsnapping uit modderstroom gaan wereld over


De wereld kent nu Evangelina Chamorro als de vrouw in de videobeelden van een Peruaanse modderstroom, de jonge moeder die op dramatische wijze opdook uit een rivier van modder en puin als een spookachtige verschijning, minder dan een week geleden. Ook De Surinaamse Krant bracht het nieuws en de beelden donderdag 16 maart 2016.

Chamorro, 32, verliet gisteren een ziekenhuis in de hoofdstad Lima, zo bericht CNN vandaag, donderdag 23 maart 2017. Ze was bijna in tranen toen ze vertelde over de snel bewegende stroom van natte aarde en houten pallets die haar wegsleurden uit de greep van haar man afgelopen donderdag, een golf van ellende werd ontketend na weken van zware regenval, overstromingen en modderstromen die meer dan 70 levens hebben gekost.

Chamorro zei dat ze de varkens van de familie aan het voederen was met haar man in Punta Hermosa, een voorstad van Lima.

Een plotseling gebrul ving haar aandacht. Ze zei, dat ze naar buiten ging en een zee van modder zag. Toen ze werd meegesleurd, greep haar man een van haar handen. Met de andere hand klampte ze zich vast aan een boomtak. Haar man spoorde haar aan om kalm te blijven. Haar wanhoop groeide echter toen zware houten planken langs haar lichaam dreven. 'Ik zei tegen hem, ik kan er niet meer tegen', zei ze gisteren, woensdag, tegen verslaggevers.

 'Ik kan niet. Hij vertelde me sterk te zijn.' De boomtak verdween snel, zei ze. Modder bedekte haar lichaam. 'Je moet zwemmen', smeekte haar echtgenoot. 'Ik kan niet zwemmen', zei ze tegen hem. Volgens Chamorro verstreek een half uur. Ze riep om hulp. Niemand leek haar te horen. Van een afstand kon ze haar man horen aandringen om te zwemmen.'Ik kan er niet meer tegen', riep ze terug. Ze zei dat haar man uit zicht was verdwenen. En ze kon hem niet horen te midden van het gebulder. 'Ik wist niet of hij het had gehaald', zei ze. 'Al die tijd slikte ik modder. Ik was bedekt met het. Wat moet ik doen? Ik kon alleen maar denken aan hoe het leven zou zijn voor mijn dochters zonder hun ouders.'

Meer dan een half miljoen mensen in en rond Lima zijn getroffen door stormen en overstromingen, aldus de autoriteiten.

Weken van regen hebben het water van de rivieren in het hele land doen stijgen. Het regenseizoen begon deze maand. De Peruaanse regering zei, dat meer dan 60.000 mensen zijn ontheemd en dat in verscheidene steden de noodtoestand is verklaard.

Chamorro zei gisteren, dat ze gebeden had voor kracht toen ze in de modder dreef. Ze dacht aan haar meisjes. Op een gegeven moment zag ze mensen in de buurt, maar ze waren niet in staat om haar te bereiken. Chamorro klom op een moment uit een kluwe van takken en planken die dezelfde kleur hadden gekregen als haar met modder bedekte lichaam. Ze herinnerde zich dat ze arriveerde bij de Punta Hermosa brug. Een zeecontainer was onder de brug gestrand.

Het snel bewegende water vertraagde een moment. Een koe wist aan de modder te ontsnappen. 'Ik dankte God', zei Chamorro. 'Hij gaf me kracht. Ik had niets meer over, zelfs niet om te ademen. Heer, gelieve niet mijn dochters te verlaten zonder hun ouders.'

In de videobeelden, opgenomen door een getuige, is te zien dat Chamorro langzaam omhoog komt uit stapels takken en houten planken in dezelfde kleur als haar modder bedekte lichaam. Op blote voeten stapt ze behoedzaam door het slijk. 'Help haar', hoorde ze iemand zeggen. Aan de rand van de rivier stortte ze met haar gezicht in de modder. Omstanders en paramedici hebben haar opgepakt. 'Ik herinner me dat ik twee stappen vanaf het puin deed', aldus Chamorro, die voor blauwe plekken en een shock werd behandeld. 'Ik weet niet wie me heeft gedragen. Ik werd wakker in de ambulance. Ik voelde geen pijn meer.'

(Red. De Surinaamse Krant/CNN)

0 comments:

Een reactie plaatsen