vrijdag 24 maart 2017

De smog in de Colombiaanse stad Medellin doodt dagelijks meer mensen dan gedood worden door geweld

Stadsbestuur vaardigt code rood uit in strijd tegen de smogAdemhalen in Medellin, de tweede grootste stad van Colombia, is zo'n gevaar voor de volksgezondheid geworden, dat de lokale overheid woensdag alarm heeft geslagen door code rood uit te roepen. De code rood moet het smog-niveau verlagen. Door de smog overlijden acht mensen iedere dag en dat is zes keer het aantal dagelijkse moorden in die stad. Dit bericht de nieuwswebsite Colombia Reports vrijdag 24 maart 2017.

Medellin ligt in de vallei van Aburrá en met de komst van het bewolkte regenseizoen, is de stad langzaam bedekt met een dodelijke smog, waardoor ademhalingsproblemen ontstaan bij velen in de stad. Volgens een onderzoek van epidemioloog Elkin Martinez zijn vorig jaar zo'n 3.000 mensen overleden aan oorzaken die verband houden met luchtvervuiling ofwel één persoon per drie uur.

Tot nu toe heeft de stad dit jaar de code oranje vier keer afgekondigd, maar zonder effect. Met de komst van het regenseizoen zag het bestuur van burgemeester Federico Gutierrez zich gedwongen om dit te verhogen tot code rood. Met de code rood kan de overheid speciale decreten uitvaardigen, zoals een verbod op zwaar transport tijdens de piekuren. Bovendien werd scholen verteld om alle fysieke en outdoor activiteiten te stoppen om te voorkomen dat de kinderen van de stad te veel giftige lucht zouden inademen.


Volgens Gutierrez is het aantal auto's in de stad verdubbeld sinds 2005, terwijl het aantal motorfietsen met maar liefst 511% ten opzichte van dat jaar groeide, waardoor de uitstoot van giftige uitlaatgassen toenam.

De burgemeester heeft aangekondigd, dat hij maatregelen zou voorbereiden om uiteindelijk de stad te verlossen van de kleine, particuliere bussen die vaak turbo's gebruiken om de wijken gelegen op de steile hellingen van de vallei Aburrá te kunnen bereiken.


Met het oog op verlaging te bewerkstelligen om het huidige niveau van verontreiniging te verlagen, heeft de burgemeester een decreet uitgevaardigd voor een onmiddellijke reductie van 30%, of 450.000 voertuigen, gemotoriseerd verkeer, in de stad.


De stad had al staatsoliemaatschappij Ecopetrol gevraagd om schonere brandstof te leveren en vraagt ​​nu de nationale overheid om de oliemaatschappij te dwingen om de kwaliteit van geraffineerde benzine te verbeteren. De code rood zal naar verwachting minstens tot zaterdag gehandhaafd blijven.

(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports)

0 comments:

Een reactie plaatsen