zaterdag 25 maart 2017

De zucht naar olie in het Yasuni National Park in Ecuador

Unieke biodiversiteit het slachtoffer van olieboringen...

(Bron foto's: Yasuni National Park)

Gedurende 12 jaar heeft Diego Mosquera de bijzondere biodiversiteit van het Yasuni Park, in het oosten van Ecuador, bestudeerd. Het Yasuni Park is een uniek ecosysteem. Duizenden planten- en wildsoorten zijn geconcentreerd in dit deel van het Amazone regenwoud, zo bericht de Franse nieuwswebsite France24 vrijdag 24 maart 2017.

Maar het natuurgebied en haar schatten worden direct bedreigd door olieboringen. Ecuador's Yasuni National Paek beslaat een gebied van 10.000 vierkante kilometer aan regenwoud.

Het gebied is opgenomen in de UNESCO Wereld Erfgoed-lijst sinds 1989 en haar biodiversiteit behoort tot de meest bijzondere van de wereld. Honderden soorten zoogdieren, vogels en vlinders en dezenden soorten zeldzame planten en bomen bevolkem deze hoek van het Amazonewoud.

Maar, het natuurgebied is ook een slachtoffer van de rijkdom onder de grond, waar bijna de helft van de ruwe oliereserves van het land ligt. De boren begonnen in september 2016, tot groot ongenoegen van inheemse gemeenschappen en milieuactivisten.



Een reporter van France24 heeft dit deel van het Amazonewoud bezocht:


(Red. De Surinaamse Krant/France24)

0 comments:

Een reactie plaatsen