maandag 20 maart 2017

El Niño cijfers in Peru: 75 doden, 263 gewonden en 20 vermisten

Leger steunt politie in 811 steden die noodtoestand hebben uitgeroepenEl Niño cijfers in Peru: 75 doden, 263 gewonden en 20 vermist. Dit zijn de meest recente cijfers bijgewerkt door de minister-president, Fernando Zavala, na een conferentie in de COEN (Centro de Operaciones de Emergencia Nacional), het rampencentrum. Het El Niño fenomeen heeft 11 regio's van het land getroffen. Het land heeft tonnen donaties ontvangen, ook afkomstig  uit het buitenland, aldus RPP Noticias in Peru vandaag, maandag 20 maart 2017.

Sinds half januari beïnvloedt het Niño fenomeen Peru en Ecuador. Regens, overstromingen en modderstromen hebben steden en dorpen in het noorden en midden van het land geraakt, waardoor duizenden mensen geïsoleerd zijn geraakt en landbouwgronden en vee zijn vernietigd. Volgens COEN zijn er meer dan een half miljoen mensen op nationaal niveau getroffen.

De regens hebben het drainagesysteem getroffen in de steden langs de Peruaanse Pacifische kust en het ministerie van Volksgezondheid is begonnen met het ontsmetten van het water in de straten om muggen die ziekten zoals dengue dragen te doden.

Lima zit zonder watertoevoer sinds het begin van de week. De overheid heeft de strijdkrachten ingezet om de politie te helpen bij de controle van de openbare orde in de 811 steden die de noodtoestand hebben uitgeroepen.

'De prijzen voor citroenen zijn gestegen, maar ook voor aardappelen en bakolie', zegt Sara Arevalo, een moeder van vijf, die aan het winkelen was op een markt in het noorden van Lima. De regering heeft erkend, dat de prijzen omhoog zijn schoten met ongeveer 5% als gevolg van de overstromingen.

In de regio Lambayeque hebben 22 gedetineerden in een jeugdgevangenis gebruikgemaakt van de regen door te ontsnappen. En in de stad Trujillo heeft de zware regenval een kerkhof overstroomd waardoor botten mee worden gevoerd in het water door de straten.

Zelfs de Peruaanse hoofdstad Lima, waar een woestijnklimaat zelden leidt tot regenval, moest de politie vrijdag honderden bewoners in een wijk aan de rand van de stad helpen door ze over een overstroomde weg te helpen door hen één voor één langs een touw over het snel stromende water naar de andere zijde te trekken.


De modderige stroom werd gekanaliseerd in de straat nadat een grote rivier buiten haar oevers was geraakt. Sommige bewoners verlieten hun huizen met slechts een enkele plastic zak met hun bezittingen. De presidenten van Chili, Bolivia en Venezuela hebben aangeboden om hulp te sturen naar Peru.

Maar, ook dieren worden door het noodweer getroffen en dat zorgt voor extra drukte bij de dierenrechtenorganisatie Caridad Group in Punta Negra.

0 comments:

Een reactie plaatsen