maandag 27 maart 2017

FARC beschuldigt regering Colombia ervan zich niet te houden aan belofte inzake overgangszones

Het creëren van de 26 overgangszones, waar rebellen wapens bij VN in moeten leveren in juni, verloopt traag


Het leven is moeilijk voor FARC-rebellen die wachten om te worden ontwapend. Ze beschuldigen de Colombiaanse regering ervan zich niet aan de belofte te houden om overgangszones voor de rebellen op te zetten, waar ze hun wapens kunnen overhandigen aan de Verenigde Naties, zo bericht TRT World vandaag, maandag 27 maart 2017.

Rebellen van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) zijn begonnen met de ontmanteling van hun organisatie conform het historische vredesakkoord van december. Ze hebben toestemming gekregen voor de bouw van woningen in de overgangszones. Maar, het creëren van deze 26 zones gaat langzaam en dat kan invloed hebben op de uitvoering van het vredesakkoord.

Rond 400 FARC-leden hadden zich al gevestigd moeten hebben in een van de vele overgangszones in La Elvira, West-Colombia. Maar slechts 60 zijn tot nu toe gearriveerd. De rest zijn in een nabijgelegen geïmproviseerd kamp, ​​leven daar onder moeilijke omstandigheden in slaapzalen die ze zelf gebouwd hebben.

De grootste rebellengroep FARC is Colombia's grootste rebellengroep en werd opgericht in 1964 om ongelijkheid te bestrijden en om de rechten van landloze armen op het platteland te verdedigen. De Colombiaanse regering en de groep ondertekenden in december 2016 een historisch vredesakkoord waarmee een einde kwam aan Latijns-Amerika's langstlopende burgeroorlog. Naar aanleiding van het akkoord, hebben bijna 7.000 strijders hun bolwerken verlaten en hebben zich verzameld in demobilisatiezones waar ze in juni hun wapens overhandigen aan de Verenigde Natie.(Red. De Surinaamse Krant/TRT World)

0 comments:

Een reactie plaatsen