zaterdag 25 maart 2017

Frans-Guyana in de greep van demonstraties en blokkades

De bevolking is sociaal-economische situatie zat en eist verandering


De sociale onrust die Frans-Guyana al enkele dagen in zijn greep houdt breidt zich uit. Naast de gebieden in de kuststrook roeren ook bewoners in het binnenland, zoals te Maripasoela aan de grens met Suriname, zich. In dat dorp werden gisteren wat barricades opgeworpen tijdens protestdemonstraties. Zo blijkt uit bronnen in Frans-Guyana, waaronder mediaberichten, aldus de Ware Tijd van vandaag, zaterdag 25 maart 2017.

De bevolking is de huidige sociaal-economische situatie beu en eist verandering. Door de demonstraties in de hoofdstad Cayenne, Kourou en andere plaatsen, waaronder St. Laurent - vooral onder leiding van de militant ogende (in het zwart gekleed en bivakmutsen dragende) actiegroep 500 Freres -  ligt de economie vrijwel plat.

Tijdens bijeenkomsten van politieke partijen en vakbonden werd gisteren besloten, dat maandag meer organisaties demonstranten op de been zullen brengen. Verwacht wordt dat ook studenten van de universiteit en leerlingen van middelbare scholen de straat zullen opgaan.


Een niet met naam en toenaam vermelde Surinaamse onderneemster - vanwege haar betrekkingen met de Franse autoriteiten, aldus de Ware Tijd -, die al meer dan vijf jaar zaken doet in Frans-Guyana, zegt in de Ware Tijd, dat in het buurland al geruime tijd werd verwacht dat het tot een uitbarsting en maatschappelijke onrust zou komen.

'De gezondheidszorg is een zooitje. Het kan er bij burgers niet in, dat het land een zeer geavanceerd ruimtevaartcentrum in Kourou heeft, maar dat de medische zorg in de ziekenhuizen in Cayenne en Kourou verschrikkelijk veel te wensen overlaat.' Ook is er al jarenlang veel criminaliteit en grote werkloosheid onder jongeren.Wat naar verluidt de afgelopen dagen olie op het vuur heeft gegooid is, dat de autoriteiten vrijwel de totale politiemacht naar Kourou zouden hebben gedirigeerd om het ruimtevaartcentrum te beschermen en de rest van het land als het ware aan zijn lot werd overgelaten.

De mensen zijn het volgens de bron zat, dat de Franse regering wel zaken goed regelt voor de meer dan zestig miljoen inwoners van Frankrijk, maar niet omkijkt naar de nauwelijks 260.000 Frans-Guyanezen.

Intussen hebben ook marronorganisaties mensen in de marrongemeenschap opgeroepen de protestdemonstraties te steunen. In Maripasoula werd gisteren een eerste aanzet gegeven.


 Op verschillende plaatsen werden wegblokkades opgeworpen. Passagiers die vanuit de hoofdstad kwamen werden niet doorgelaten. Ook personen die per vliegtuig waren gekomen moesten terugkeren. Demonstranten blokkeerden ook de toegang tot het stadhuis. De mensen in Maripasoula zijn onder andere woedend omdat al enkele dagen de elektriciteitsvoorziening veel te wensen overlaat.
0 comments:

Een reactie plaatsen