woensdag 29 maart 2017

Gele koorts patiënte in Nederland, na verblijf in Suriname, in kritieke toestand

Patiënte was van midden februari tot begin maart in Suriname en niet ingeënt 


De gele koorts patiënte in Nederland verkeert in kritieke toestand, zo bericht de Wereld Gezondheidsorganisatie, WHO, dinsdag 28 maart 2017. Op 9 maart 2017 meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Nederland een geval van gele koorts aan de WHO. De patiënte is een Nederlandse volwassen vrouwelijke reizigster die Suriname van midden februari tot begin maart 2017 bezocht. Ze was niet tegen gele koorts ingeënt. De gele koorts werd bevestigd door de aanwezigheid van RT-PCR in twee serummonsters genomen met een interval van drie dagen in het Erasmus Universitair Medisch Centrum (Erasmus MC), Rotterdam. 

Terwijl ze in Suriname was heeft de patiënte overnacht in Paramaribo en bezocht plaatsen rond Paramaribo, met inbegrip van de districten Commewijne (Frederiksdorp en Peperpot) en Brokopondo (Brownsberg), wordt deze laatste beschouwd als de meest waarschijnlijke plaats van de infectie.

Ze kreeg de eerste symptomen (hoofdpijn en hoge koorts) op 28 februari 2017 en werd op 3 maart 2017 toegelaten tot een intensive care unit (Universitair Medisch Centrum) in Nederland met leverfalen. De patiënte is momenteel in kritieke toestand.

Suriname wordt beschouwd als een gebied met een risico op gele koorts en vereist een gele koorts vaccinatiecertificaat bij binnenkomst voor reizigers van meer dan één jaar oud afkomstig uit landen met een gele koorts risico, volgens de WHO-lijst van landen met een risico op gele koorts overdracht; de WHO beveelt ook gele koorts vaccinatie aan voor alle reizigers van negen maanden en ouder. Dit is het eerste gerapporteerde geval van gele koorts in Suriname sinds 1972.

Naar aanleiding van deze gebeurtenis, hebben gezondheidsautoriteiten in Suriname diverse maatregelen geïmplementeerd om te onderzoeken en te reageren op een mogelijke uitbraak in hun land.
* Suriname zal doorgaan met zijn nationale vaccinatieprogramma en zal zich richten op het district Brokopondo.
* Een catch-up vaccinatiecampagne wordt ook uitgevoerd om de dekking in Brownsweg te verhogen. * Verbetering van epidemiologische en entomologic surveillance met inbegrip van versterking van de laboratoriumcapaciteit.
* Het implementeren van vector controleactiviteiten in het district Brokopondo, zo bericht de WHO.
* Ook wordt onderzoek uitgevoerd op dode apen in de verdachte gebieden.
* Het uitvoeren van sociale mobilisatie om Aedes aegypti broedplaatsen te elimineren (bijvoorbeeld. door het bedekken van water containers / vaten).
* Uitgifte van een persbericht om het publiek te waarschuwen.
* Mapping van het verdachte gebied van Brownsweg, evenals het Peperpot Resort.

Lees hier het volledig bericht op de WHO-website.

0 comments:

Een reactie plaatsen