vrijdag 17 maart 2017

Honderden buschauffeurs in actie tussen centrum Bogota en Soacha in Colombia

Hoofdwegen en busterminals geblokkeerd door stakende buschauffeurs

(Bron foto: Twitter)
Zes chauffeurs gearresteerd voor het blokkeren van de openbare weg


Buschauffeurs hebben gisteren hoofdwegen en busstations ten zuiden van de Colombiaanse hoofdstad Bogota geblokkeerd, waardoor duizenden forenzen tussen de hoofdstad en de naburige stad Soacha worden getroffen. De staking begon gisteren in de vroege uren toen de eigenaren en chauffeurs van diverse busondernemingen blokkades opwierpen op de zuidelijke snelweg, zowel binnen als buiten de San Mateo, Terreros en Leon XIII busstations (zie onderaan). Dit meldt de nieuwswebsite Colombia Report vandaag, vrijdag 17 maart 2017. Naar verluidt nemen 800 mensen deel aan de staking. 


De reden voor de staking is de vermeende constante tussenkomst van de overheid in de activiteiten van kleine bedrijven, en de gedongen formalisering van kleine busbedrijven in en rond Bogota. De chauffeurs beweren, dat de huidige wetten hebben toegelaten ,dat de autoriteiten hun voertuigen immobiliseren, waardoor zij hoge bijkomende kosten en een verlies aan inkomsten hebben.


Duizenden forenzen wachttem tot maximaal drie uur op vervoer, van wie velen werken of studeren in Bogota. De autoriteiten en de chauffeurs zijn in gesprek geweest en zijn momenteel bezig om een ​​oplossing te vinden, aldus de burgemeester van Soacha, Eleazar Gonzalez, op Caracol Radio.


Tot nu toe zijn zes mensen zijn gearresteerd in verband met het protest volgens lokale mediaberichten. 'Zes mensen zijn gearresteerd en we gaan ze vervolgen, omdat sommige misdaden hebben gepleegd zoals het blokkeren van de openbare weg en het wijzigen van transportsystemen', zei kolonel Jairo Baquero, de commandant van de politie in Soacha.

Busstakingen zijn niet ongewoon in de omgeving van Bogota. In 2014 zorgde een driedaagse staking voor chaos in de stad, nadat de regering was begonnen met de uitvoering van haar plan om congestie terug te dringen door het opleggen van nummerplaatbeperkingen, waardoor de bussen niet meer elke dag van de week kunnen rijden.

Als gevolg van het ontbreken van een metrosysteem doen de inwoners van Bogota en van de omliggende gemeenten een beroep op het openbaar busvervoer, dat het vervoer verzorgt van zo'n 6,8 miljoen mensen per dag.

(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Report/Twitter)

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

0 comments:

Een reactie plaatsen