dinsdag 21 maart 2017

Kaloti Suriname Mint House 'geschokt' door publicatie Center for a Secure Free Society in VS

Amerikaanse organisatie beweert dat Mint House denkmantel is voor witwasoperaties

- Directeur Mint House: 'Klinkklare leugens en verzinsels'
- Minister Van Dijk-Silos twijfelt aan betrouwbaarheid inhoud publicatie


De directie van het Kaloti Suriname Mint House (KSMH) in het district Para is geschokt door de recente publicatie van de Amerikaanse organisatie Center for a Secure Free Society (SFS) waarin de goudraffinaderij wordt weggezet als een dekmantel voor grootschalige witwaspraktijken. Ook minister van Justitie en Politie Jennifer van Dijk-Silos, is niet te spreken over de berichtgeving, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 21 maart 2017.

In de publicatie Global Dispatch van 3 maart wordt gesteld, dat Suriname een 'criminele Staat' is waar drugscriminaliteit en witwassen, die op grote schaal plaatsvinden, door president Desi Bouterse worden gefaciliteerd. Zo zouden er onder het toeziend oog van het staatshoofd grote hoeveelheden cocaïne worden doorgevoerd en illegale geldstromen via de goudhandel witgewassen.

'Klinkklare leugens en verzinsels', volgens Ryan Tjon Poen Gie, directeur bij KSMH. 'Het is een grote schok. Ik betreur het ten zeerste, omdat je als onderneming zo transparant en eerlijk mogelijk werkt. We voldoen aan wet- en regelgeving, onze rapportages zijn prima en wanneer deze dingen worden geschreven, raak je wel even in een shock.'

De zogenoemde analyse van Global Dispatch bevat volgens Tjon Poen Gie een aaneenrijging van 'zoveel onwaarheden'. Zaken worden geschreven 'zonder te verifiëren', aldus de directeur.

Het door Kaloti Suriname en minister Van Dijk-Silos fel bekritiseerde rapport:Een van de samenstellers van het bericht zegt medio vorig jaar een week lang in Suriname te zijn geweest en daarbij ook in de goudraffinaderij. Aangegeven wordt, dat de raffinaderij fysiek niet bestaat en dat er ter plekke geen activiteiten plaatsvinden. Tjon Poen Gie: 'Ik vind het erg dat ze ons zo proberen kapot te maken.' De directeur beweert, dat niemand van SFS ooit naar het bedrijf is geweest voor informatie. Er wordt nagegaan in hoeverre juridische stappen tegen de organisatie genomen kunnen worden.

Minister Van Dijk-Silos vindt de aantijgingen ernstig genoeg om deze onder een vergrootglas te plaatsen. 'Deze beschuldigingen zijn van dien aard dat ik besloten heb eerst te laten onderzoeken of ze valide zijn. Ik heb niets van dien aard gemerkt in de afgelopen zeventien maanden dat ik minister ben', zegt ze in een eerste reactie.

De bewindsvrouwe heeft enige reserves over de betrouwbaarheid van de bronnen waarop de analyse van Global Dispatch is gebaseerd. Ze voert aan, dat de organisatie wereldwijd opereert en onder andere gebruikmaakt van informatie van ingezetenen in de desbetreffende landen. 'Dit maakt het document al minder belangrijk', zegt ze.

Maar, gezegd dient te worden, dat Suriname de afgelopen jaren een naam heeft opgebouwd als 'cocaïne-staat' en dat hooggeplaatsten daarbij, in ieder geval, in het verleden betrokken zijn geweest. De laatste maanden zijn wereldwijd, en in Suriname, grote cocaïne-transporten onderschept. Daarenboven worden wekelijks drugssmokkelaars betrapt op de J.A. Pengelluchthaven met cocaïne verstopt in bagage of in de vorm van (ingeslikte) cocaïne bolletjes. Dit allen zijn niet te ontkennen feiten, ook niet door welke minister dan ook. Indien er geen einde komt aan de smokkel van cocaïne vanuit Suriname en de toestroom van cocaïne naar Suriname - door lekkende grenzen - en het land wordt geleid door een president met een veroordeling voor cocaïnehandel achter zijn naam, zal het land niet van het stempel van een 'cocaïne-staat' bevrijd worden.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

0 comments:

Een reactie plaatsen