vrijdag 24 maart 2017

Linkse presidentskandiaat Moreno in Ecuador wil openbaarheid lijst Ecuadoranen betrokken bij Odebrecht-fraude

Tegenkandidaat Lasso beweert in bezit te zijn van lijst

Lasso publiceert lijst na de verkiezingen in het hypothetische geval dat hij wint


De linkse presidentskandidaat Lenin Moreno (zie foto - Bron: AFP) in Ecuador heeft woensdag geëist, dat het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht de lijst publiceert met namen van de Ecuadoranen die naar verluidt steekpenningen hebben ontvangen, als onderdeel van zijn campagnebelofte om de corruptie aan te pakken. Dit meldt TeleSUR vandaag, vrijdag 24 maart 2017.

'Ik eis van Odebrecht dat zij de volledige lijst van corrupte mensen presenteert', zei Moreno tijdens een persconferentie in de hoofdstad Quito. Moreno, die de peilingen voor de komende tweede ronde van de verkiezingen van 2 april leidt, heeft gezegd dat hij een 'grote operatie tegen de corruptie' wil leiden.

In Ecuador is het kantoor van de procureur-generaal in december een onderzoek gestart, nadat Ecuadoraanse ambtenaren volledige en ongecensureerde informatie hadden gevraagd met betrekking tot de beschuldigingen dat het bedrijf $ 33.500.000 aan steekpenningen heeft betaald tussen 1987 en 1992. Odebrecht functionarissen zijn schuldig bevonden aan corruptie, door leiding te geven aan een wereldwijde omkopingsregeling waarin miljoenen zijn betaald aan 'bemiddelaars' om contracten in een dozijn landen veilig te stellen.

Moreno, van de regerende partij Alianza Pais, zei dat Odebrecht 'de corrupte mensen van gisteren en de corrupte van nu moet identificeren zodat ze voor de rechter kunnen worden gesleept.' Gerechtelijke autoriteiten in Brazilië en de Verenigde Staten hebben gezegd dat ze niet de namen van de betrokkenen bij de corruptieregeling onthullen, zolang het onderzoek voortduurt.Aan de andere kant, zijn tegenstander de rechtse bankier Guillermo Lasso, van de Alliance Creo-Suma, heeft tegen verslaggevers gezegd, dat hij de lijst in zijn bezit heeft en pas gaat publiceren nadat hij president is geworden.

'In de eerste 30 dagen van onze regering zullen we de lijst van ambtenaren die steekpenningen van Odebrecht hebben ontvangen bekendmaken, die ze vandaag de dag trachten te verbergen', zei Lasso op Twitter:Lasso heeft kritiek gekregen op social media voor het feit, dat hij heeft gezegd de lijst met namen te hebben, maar dat hij die alleen maar publiceert na de verkiezingen in het hypothetische geval dat hij wint.

President Rafael Correa heeft Odebrecht in 2008 uit het land verbannen, nadat 'technische onregelmatigheden' werden ontdekt in het San Francisco waterkrachtcentrale project in Quito, een project dat begon in 2000 onder voorzitterschap van Gustavo Noboa. Het bedrijf kwam pas weer terug in 2010 om het project te herstellen, zoals dat was gevraagd door de Ecuadoraanse staat en betaalde $ 55.700.000 om dat te doen, evenals $ 20.000.000 aan boetes.

Ter informatie:(Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen