woensdag 22 maart 2017

Man van Surinaamse afkomst in Lille, Frankrijk, veroordeeld tot 18 maanden cel voor cocaïnesmokkel

39-Jarige Nederlandse drugssmokkelaar zou 15 jaar lang zijn bedreigd door iemand in Suriname


Bedreigd gedurende 15 jaar door een drugshandelaar in Suriname, heeft een 39-jarige Nederlander van Surinaamse afkomst voor meer dan € 300.000 aan cocaïne gesmokkeld. In een trein vanuit Antwerpen werd hij op 15 februari gecontroleerd en werd 1.183 kilo cocaïne ontdekt in zijn rugzak kort voor het eindpunt in Lille-Flandres. Hij werd maandag door een rechtbank Lille in Frankrijk veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf en een boete van € 59.000, zo bericht de Franse krant La Voix Du Nord, verschijnend in de regio rond havenstad Calais, vandaag, woensdag 22 maart 2017.

L.S. is reeds eerder veroordeeld in drugszaken: in Suriname waar hij is geboren en in Nederland, waar hij voordat hij verhuisde naar Antwerpen, woonde. De Officier van Justitie eiste vier jaar gevangenisstraf. 
De man, met de hulp van een tolk, vertelde een lang verhaal, dat hij sinds 2002 in Suriname wordt gestalkt, net na de geboorte van zijn oudste zoon. Het kind lijdt aan een hartafwijking en moet een operatie ondergaan. In ruil voor een som geld om de operatie te financieren, besloot S. om drugs te gaan smokkelen.

Hij wordt echter gearresteerd, veroordeeld en na zijn vrijlating uit de gevangenis heeft de inbeslagname van de drugs zijn schuld verhoogd. De 'sponsor'- zijn opdrachtgever - zal hem nooit laten gaan. In 2004 en opnieuw in 2007 volgden nieuwe drugstransporten en veroordelingen.

'In 2013 vluchtte ik naar Panama, maar hij vond me....'

De president van de rechtbank Mikael Simoens ondervraagt ​​de verdachte: 'Heeft u zich niet afgevraagd of u niet de muilezel bent die is opgeofferd, die gearresteerd is om anderen te brengen met grotere hoeveelheden.' 
'Elke keer ben ik nerveus en onhandig. Ik wil het niet.'

In België heeft hij nu werk en samen met zijn vrouw en hun twee kinderen heeft hij een nieuw leven opgebouwd. Maar, op een dag, zei zijn advocate Solène Vandermersch, verscheen zijn 'sponsor'. S. werd bedreigd met een wapen. Op een mobiele telefoon werd hem een video van een executie vertoond, die van een weerspannige ezel. 'U heeft mijn leven in uw handen', zei S. aan het einde van zijn proces.

(Red. De Surinaamse Krant/La Voix Du Nord)

0 comments:

Een reactie plaatsen