vrijdag 17 maart 2017

Manager goudbedrijf beschuldigd van grootscheepse goudsmokkel uit Peru

Voor miljarden dollars goud uit illegale goudmijnen in Peru gekocht door drugsdealers in Zuid-Amerika

Medewerkers bij NTR Metals betrokken bij illegale goud smokkelactiviteiten -Vestiging bedrijf in Miami heeft miljarden dollars witgewassen voor criminele organisaties


De operations manager van een metaal-raffinage bedrijf wordt beschuldigd van het helpen uitvoeren van een goud smokkelnetwerk dat miljarden dollars verdiende voor illegale mijnen gecontroleerd door drugsdealers en andere criminelen in Zuid-Amerika. Een aanklacht tegen Juan Pablo Granda, 35, schetst een enorme samenzwering van medewerkers van NTR Metals om enorme hoeveelheden goud uit illegale mijnen in Peru te kopen, die mensenhandel, dwangarbeid en vernietiging van het milieu ondersteunen, zo bericht Bloomberg op haar website donderdag 16 maart 2017.

Het NTR Metals kantoor in Miami, Florida (VS), kon door die activiteiten miljarden dollars witwassen van criminele organisaties - waaronder Peruaanse narco-terroristen - door het kopen van goud uit de mijnen die ze controleren, volgens de aanklacht van Justitie in Miami.


De aanklacht wijst op een Amerikaans optreden tegen smokkelaars in de wereldwijde handel in goud illegaal gewonnen in het Amazonegebied, waar de arbeiders brandslangen en kwik gebruiken om het zuivere edelmetaal te winnen.

Op 9 maart deed Bloomberg Businessweek gedetailleerd verslag van hoe de smokkelaars, raffinaderijen en handelaren goud leveren uit illegale mijnen in Latijns-Amerika, via Miami, aan de internationale markt. Het verslag focust zich op een Chileense smokkelaar die duizenden ponden illegaal gewonnen goud of smokkel goud verkocht, vooral aan het Miami-kantoor van NTR, voordat hij vorig jaar in Santiago werd gearresteerd.

Het in Dallas gevestigde NTR Metals wordt in deze zaak niet beschuldigd. Het bedrijf, ook bekend als Elemetal Direct, is een van de acht afdelingen van het in Dallas gevestigde Elemetal LLC. Trey Gum, general counsel voor Elemetal, weigerde commentaar te geven. Granda, die woensdag werd gearresteerd, verscheen donderdag in handboeien in de federale rechtbank in Miami, waar hij te horen kreeg, dat hij in hechtenis blijft tot een borgtocht hoorzitting op 20 maart. Granda's advocaat, Edward O'Donnell IV, zei dat hij uit Miami afkomstig is, maar de NTR-operaties in Cali, Colombia, leidde. O'Donnell was niet direct beschikbaar voor verder commentaar.

Ter informatie:Uit informatie van de Amerikaanse douane blijkt het 'sterke vermoeden' dat NTR al in 2012 begon met het kopen van illegaal gewonnen goud in Peru, volgens de aanklacht van 'Homeland Security Investigations' (HSI) en de FBI.

Vervolgens begon NTR 'illegaal goud te smokkelen via een wisselend scala aan Latijns-Amerikaanse landen' om uiteindelijk goud te importeren met een waarde van 3.6 miljard Amerikaanse dollar van 2012-2015', volgens de aanklacht. 'Voor het miljarden dollars waard zijnde goud dat werd verscheept vanuit Latijns-Amerika naar NTR in Miami, zond NTR miljarden dollars aan elektronische betalingen naar Latijns-Amerika vanuit de Verenigde Staten', zo schreef HSI-agent Colberd Almeida in een beëdigde, van een zegel voorziene verklaring, ingediend op 10 maart bij de federale rechtbank in Miami.

Granda spande samen met twee verkopers en anderen die wisten dat de transacties inhielden 'georganiseerde misdaad, goudsmokkel en het invoeren van goederen in de VS door valse middelen en verklaringen, illegale mijnbouw en handel in verdovende middelen, allemaal in de hoop meer winst te creëren voor zichzelf en NTR', schreef Almeida.

Bloomberg meldde op 9 maart, dat een Chileense smokkelaar, Harold Vilches, tegen Amerikaanse en Chileense aanklagers had gezegd, dat hij 4.000 pond aan illegaal gedolven goud had verkocht, voornamelijk aan NTR Metals in Miami. Vilches zei verder, in beëdigde verklaringen, tegen de FBI en Chileense Officieren van Justitie, dat twee NTR-medewerkers in Miami wisten dat zijn goud illegaal was en hem coachten hoe het goud de VS binnen te smokkelen.


Nadat Vilches op 1 juni was beschuldigd van fraude in Chili, zei Gum tegen Bloomberg, 'NTR meldde de zaak aan de autoriteiten' en beval NTR Metals Miami om 'alle activiteiten in Chili op te schorten in afwachting van een herziening van de huidige risico's en procedures in dat land'. De twee NTR-medewerkers ontkenden Vilches's beweringen en zeiden dat ze vertrouwden op documenten waaruit zou blijken dat het legaal was.

Illegale goudsmokkel en het witwassen van geld zijn prominente sociale en politieke kwesties in Latijns-Amerika geworden, en een aantal landen zijn begonnen met onderzoeken, 'waarvan vele betrekking hebben op goud dat wordt verkocht aan NTR',  schreef Almeida. In 2013 werd in Peru goud ter waarde van 18 miljoen Amerikaanse dollar in beslag genomen, dat op weg was naar raffinaderijen in Miami en elders, met inbegrip van NTR.

Een bedrijf dat goud zond aan NTR werd gefinancierd door een Peruaan die was vrijgesproken van het witwassen van drugsgeld, maar werd aangehouden voor zijn rol in een 500 miljoen Amerikaanse dollar waard zijnde goudoperatie, volgens de VS. Hij wordt in de aanklacht alleen als P.F. omschreven. Na de Peruaanse inval, werd goud gesmokkeld naar Bolivia voordat het naar NTR in Miami ging, aldus Almeida.
Vorig jaar vonden in Ecuador arrestaties plaats in een 400 miljoen Amerikaanse dollarwitwasoperatie waarin goud gedolven in Peru op weg was naar NTR, schreef de agent.
In Chili vonden ook arrestaties plaats die voortvloeien uit onderzoeken naar goud uit Peru en Argentinië, dat werd verkocht aan NTR, aldus Almeida.

Naast 'zeer verdachte goudimporten' uit Peru, Ecuador en Bolivia, wendde NTR zich ook tot Chili, Guyana en het Caribisch gebied, zo zei de Verenigde Staten.

Granda en collega's, geïdentificeerd als verkopers 1 en 2, nodigden klanten naar de Verenigde Staten uit om op tournee te gaan langs de NTR-vestigingen, ze te entertainen en ze te beloven sneller te betalen voor goud dan andere raffinaderijen. De aanklacht geeft details weer van de versleutelde groepchats die Granda en zijn bondgenoten via hun mobiele telefoons verzonden. Almeida zei, dat Granda zichzelf  als een 'hedendaagse Pablo Escobar' omschreef - de Colombiaanse drugsbaron die in 1993 werd vermoord.

'Ik ben net als Pablo naar Ecuador gegaan om de coke te krijgen', zei hij, volgens de aanklacht. Granda en Verkoper 1 schepten tegen elkaar op over hun goud 'muilezels', verzonden foto's van jonge mannen met rugzakken. Verschillende vertrouwelijke bronnen in Latijns-Amerika en de Verenigde Staten verstrekken details van het gebruik van dekmantelbedrijven om crimineel geld te verplaatsen, aldus de VS. Een bron hielp de met P.F. aangeduide smokkelaar 'in het exporteren van illegaal gewonnen goud zonder enige documentatie naar NTR door een reeks van dekmantelbedrijven', aldus de aanklacht. Granda vroeg deze bron om een plan om verdenking te voorkomen, door goud in kleine hoeveelheden te exporteren via vele bedrijven in plaats van een groter bedrijf, zo meldt de aanklacht.

(Red. De Surinaamse Krant/Bloomberg/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen