donderdag 23 maart 2017

Maradona waarschuwt kiezers in Ecuador: 'Wordt geen tweede Argentinië'

'De rechtse kandidaat Guillermo Lasso kan Ecuador storten in een neoliberale puinhoop'


'Hij (Lenin Moreno) probeert de president van een Ecuador te worden dat niet het pad wil op gaan van Argentinië', aldus Maradona. De Argentijnse voetballegende Diego Maradona heeft Ecuadoriaanse kiezers woensdag aangemoedigd om de linkse presidentskandidaat Lenin Moreno ondersteunen en waarschuwt dat de rechtse kandidaat Guillermo Lasso Ecuador kan storten in een neoliberale puinhoop, net als zijn eigen Argentinië onder Mauricio Macri. Dit schrijft TeleSUR vandaag, donderdag 23 maart 2017.

Maradona bracht de boodschap in een Twitter-video. 'Ik wil een warme groet richten aan de Ecuadoranen,  aan mijn vriend (president Rafael) Correa en natuurlijk Lenin Moreno, die probeert de president van Ecuador te worden en niet het pad van Argentinië wenst te volgen', zei hij. 'Ik vertel mijn Ecuadoraanse vrienden: Lenin Moreno is de grote kans die we hebben. als je iets anders denkt, kijk dan naar de televisie en kijk naar de stakingen en betogingen in Argentinië en Brazilië, waar het leek alsof ze niet konden vallen.'


In 2015 kozen Argentijnse kiezers de rechtse Mauricio Macri als president, daarmee inluidend een periode van neoliberale bezuinigingen, die progressieve winsten, gemaakt door de voormalige presidente Cristina Fernandez en Nestor Kirchner, terugdraaide. Macri, campagne voerend tegen 'de grote regering', heeft sindsdien beleid doorgevoerd gericht op het snijden in- en privatiseren van sociale programma's, net als wat Lasso in Ecuador voorstelt.

Brazilië kende een soortgelijk lot. In 2016, in wat velen een parlementaire coup noemden, werd president Dilma Rousseff afgezet, om plaats te maken voor Michel Temer, die onmiddellijk neoliberale bezuinigingen doorvoerde.

Temer heeft tientallen door Rousseff ingevoerde beleidspunten in het voordeel van vrouwen, arbeiders en zware en inheemse gemeenschappen teruggedraaid.

Vorige maand riep de voetbalsuperster op tot 'georganiseerd verzet' tegen de neoliberale regering-Macri. 'Ieder van ons samen verenigd, moet terug naar wat we ooit hadden - dat is de slogan die we moeten hebben. We kunnen hem niet ons verder laten verdelen', zei Maradona in een openbare video vrijgegeven op 25 februari.(Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen