dinsdag 21 maart 2017

Mathoera (VHP) pleit voor onderzoek naar beroepsrisico's leden OM en rechters

'Rechters en leden OM lopen extra risico en hebben daarom beveiliging nodig'


Het is belangrijk om onderzoek te doen naar de risico's die onder andere de leden van het Openbaar Ministerie (OM) en de rechters door de uitoefening van hun beroep lopen, concludeert Krishna Mathoera (VHP), lid van de parlementaire commissie Justitie en Politie. Ze zegt dit naar aanleiding van de staking bij het OM, omdat de persoonlijke beveiliging van de leden wordt afgebouwd. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 21 maart 2017.

De minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk Silos, heeft besloten dat de beveiliging van deze groepen wordt afgebouwd. Dit besluit is niet in goede aarde gevallen bij het OM en daarom hebben de leden sinds gisteren het werk neergelegd. De Kantonrechter moest daarom gisteren alle strafzaken uitstellen, omdat de stoel van de Officier van Justitie leeg bleef.

Het OM schrijft in een persbericht, dat het 'zich ernstig zorgen maakt over het al dan niet bestaan van randvoorwaarden die een veilige en verantwoorde beroepsuitoefening garanderen'.

Mathoera vindt dat rechters en leden van het OM extra risico lopen en daarom beveiliging nodig hebben. 'Ze staan rechtstreeks in contact met criminelen, zoals rovers en moordenaars. De Officier van Justitie eist straffen en de rechter berecht. Ze lopen zelfs meer risico dan de minister als je een vergelijking maakt. De uitvoerende macht staat niet direct in contact met criminelen, maar wordt wel beveiligd.'

Mathoera betreurt de actie bij het OM, omdat hierdoor vertraging optreedt in de werkzaamheden van de rechterlijke macht en dat de minister besluiten neemt, zonder dat ze die goed heeft gecommuniceerd. 'Ik denk dat daarom de werkneerlegging heeft plaatsgevonden. Je moet zaken altijd goed doorspreken met de doelgroep. Ik denk dat dit meer aandacht van de bewindsvrouwe moet krijgen.' 

0 comments:

Een reactie plaatsen