vrijdag 17 maart 2017

Medische Zending: 'Door geldgebrek zijn sinds mei 2016 geen kinderen meer in Oost-Suriname gevaccineerd'

MZ ontvangt van ministerie van Volksgezondheid geen subsidie voor exploitatie

'Slechts drie van de elf poliklinieken in Oost-Suriname hebben goede vaccinekast om vaccine in op te slaan'


Het lijkt erop alsof de vete tussen de directeur van de medische zending Edward van Eer en de minister van Volksgezondheid Patrick Pengel mogelijk een van de oorzaken is dat de actuele situatie rondom gele koorts niet is aangepakt. Zo laat de Medische Zending (MZ) althans doorschemeren in een door haar woensdag uitgegeven persbericht (zie onderaan), aldus de Ware Tijd donderdag 16 maart 2017.

Dit als reactie op berichten in de media, dat het ministerie van Volksgezondheid niet op de hoogte is gebracht van de lage vaccinatiedekking in het binnenland. 'In de regio Oost-Suriname hebben er na mei 2016, vanwege gebrek aan financiële middelen voor transport, geen outreach-activiteiten meer plaatsgevonden. Dat wil zeggen tochten waarbij speciaal kinderen in de verschillende kampjes langs de rivier worden gevaccineerd konden niet worden uitgevoerd', aldus het persbericht.

Ook wordt aangehaald, dat dit te wijten is aan het ontbreken van subsidie voor de exploitatie. Ondanks de vele verzoeken aan de minister. 'Kennelijk is de minister dit vergeten sinds hij in september besloot om niet meer met de directie van de Medische Zending te communiceren', zo schrijft de MZ. Met een grafiek laat MZ zien hoe de dalende subsidie, een gelijke trend vertoond heeft met de dalende dekkingsgraad van vaccinaties in het binnenland. Zij spreekt dan ook van 'bevreemding', dat het ministerie niet op de hoogte schijnt te zijn van de situatie.

'De behoefte aan vaccinkasten op alle posten in het binnenland ten behoeve van de koude keten voor vaccine is aan zowel de PAHO (Pan American Health Organization) en het NIP-programma (Nationaal Immunisatie Programma) van het BOG (Bureau voor Openbare Gezondheidszorg), als onderdeel van het ministerie, aangegeven. Overigens worden ook vaccinaties en dekkingen geregeld gerapporteerd aan het NIP.'

Verder meldt de MZ, dat er in 2016 een vaccinatiedekking voor het totale binnenland van 65 procent is bereikt voor difterie, kinkhoest, Tetanus, H. influenza type-B en Hepatitis-B (Pentavalent 3). Voor de bof, mazelen en rode hond (MMR) was de vaccinatiedekking 59 procent en voor gele koorts is er een dekking bereikt van 55 procent. Naast de noodzaak voor subsidie merkt de MZ op, dat slechts drie van haar elf poliklinieken in Oost-Suriname een goed functionerende vaccinekast hebben om vaccine in op te slaan.

'De kosten voor aanschaf van een vaccinekast, werkend op zonnepaneel, is ruim 12.000 Amerikaanse dollar.'

0 comments:

Een reactie plaatsen