donderdag 23 maart 2017

Minister Hoefdraad werkt aan 'een overzicht van de economie'

Pas met goed beeld van economie kan gesproken worden over aanpassing salarissen ambtenaren

- Hoefdraad verwacht vanaf 3e kwartaal positieve kentering in economie
- Nog twee verschilpunten met IMF: energieprijs en brandstofheffing


Minister Gillmore Hoefdraad is bezig om een overzicht te maken van de economie. De cijfers van het eerste kwartaal worden bijeengebracht, zodat er een goed beeld is van de ontvangsten, uitgaven, betalingsbalans. Binnen twee tot drie weken zijn de projecties rond. Hij kan dan pas een advies geven over aanpassing van salarissen van de ambtenaren, zo schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 23 maart 2017.

Vanaf het derde kwartaal van dit jaar verwacht Hoefdraad een positieve kentering in de economie. In gesprek met de staatsradiozender SRS en Starnieuws zegt de minister, dat beloofd was aan de gepensioneerde ambtenaren om met terugwerkende kracht de Srd 100 die per maand wordt gegeven, uit te keren. Aan de Bond Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst is meegedeeld dat het bedrag van Srd 1000 zal worden betaald, maar nog niet dit kwartaal. De belastingmiddelen zijn in het eerste drie maanden altijd minder. Volgend kwartaal ziet dat er beter uit.

Wat de uitvoering van het herwaarderingsprogramma van de onderwijsbonden betreft, is er een model besproken met de president, vicepresident, de onderwijsminister en twee raadsadviseurs. Dit wordt nog besproken met de bonden. Volgens de bewindsman is het een werkbaar model waarover vandaag mededelingen gedaan zullen worden aan de onderwijsbonden.

Wat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) betreft, zegt Hoefdraad dat er twee verschilpunten zijn. Het gaat om de energieprijs en de brandstofbelasting. 'Wij blijven praten met het IMF', aldus de minister. Intussen wordt er ondanks de crisis geïnvesteerd in infrastructuur en landbouw. Er is dialoog hierover met de private sector, zegt Hoefdraad. De begroting is decennialang gericht op de sociale sector, niet alles kan in één keer worden omgegooid, aldus de minister.

0 comments:

Een reactie plaatsen