dinsdag 28 maart 2017

Nationaal Archief Suriname houdt 5 april symposium ter afsluiting project Teruggave Archieven Suriname

Directeur Nationaal Archief Nederland Engelhard aanwezig op symposium


Het Nationaal Archief houdt 5 april een symposium. Dit doet het ministerie van Binnenlandse Zaken ter afsluiting van het project Teruggave Archieven Suriname (TAS). De directeur van het Nationaal Archief Nederland, Marens Engelhard, zal voor deze gelegenheid naar Suriname afreizen. Dat meldt het ministerie vandaag, dinsdag 28 maart 2017, in een persbericht. 

In verschillende periodes zijn archieven van Suriname naar Nederland overgebracht vanwege de slechte archiefomstandigheden in Suriname. De documenten bleven eigendom van Suriname en verbleven slechts tijdelijk in Nederland. De documenten zouden worden teruggegeven wanneer Suriname zou beschikken over een eigen archiefgebouw. Dit gebouw kwam er uiteindelijk in 2010.

Het project Teruggave Archieven Suriname, waarvoor Nederland twee miljoen euro ter beschikking stelde, ging in 2009 van start. Na ruim zeven jaar zijn meer dan vijf miljoen documenten gedigitaliseerd en is het grootste deel van de documenten terug in Suriname.

Op het symposium zal een toespraak worden gehouden door de directeuren van de nationale archieven van Suriname en Nederland en de vertegenwoordigers van beide overheden.

0 comments:

Een reactie plaatsen