vrijdag 17 maart 2017

Niet-residerend ambassadeur van Sri Lanka voor Suriname leidde leger 'martel'-kamp op Sri Lanka

In Brazilië zetelende ambassadeur Jegath Jayasuriya in opspraak in thuisland door vernietigend rapport

Mensenrechtenorganisatie ITJP eist onmiddellijke terugroeping Jayasuriya uit Brazilië


Sri Lanka's voormalige legercommandant generaal Jegath Jayasuriya, momenteel ambassadeur in Brazilië en daarnaast onder andere niet-residerend ambassadeur in Suriname, heeft naar verluidt een legerkamp geleid aan het einde van de burgeroorlog in het land, waarin extreem gewelddadige martelingen gewoon routine waren. Jegath Jayasuriya was de commandant van het Wanni Security Force Headquarters in Vavuniya, beter bekend als Joseph Camp, van augustus 2007 tot medio juli 2009. 

'Op geen enkele wijze kan generaal Jegath Jayasuriya beweren niet te hebben geweten dat foltering routinematig gebeurde in zijn kamp; er waren speciaal daartoe gebouwde ondergrondse martelkamers uitgerust met handboeien, kettingen en katrollen voor het ondersteboven ophijsen van slachtoffers', aldus ITJP (International Truth and Justice Project - Sri Lanka - gevestigd in Zuid-Afrika) uitvoerend directrice Yasmin Sooka, donderdag 16 maart 2017 bij de presentatie van een onderzoeksrapport. 'Als de gedetineerden elkaar 's nachts konden horen schreeuwen in aangrenzende gebouwen, dan had hij dat ook kunnen horen.' Dit bericht EIN News te Washington (VS) vrijdag 17 maart 2017.


Het nieuwe rapport van het ITJP (zie onderaan), vol schetsen van cellen en verhoorkamers getekend door overlevenden, is gebaseerd op de gezworen getuigenissen van 46 mensen die ook nog eens door 92 andere gevallen van marteling worden bevestigd in dit legerkamp en door andere groepen zijn gemeld.

Het ITJP stelt, dat het zes martelzaken die onder de Sirisena-regering hebben plaatsgevonden heeft gedocumenteerd - de meest recente in december 2016. Getuigen hebben het ITJP voorzien van getuigenissen van marteling in het Joseph Camp, waaronder verkrachting met voorwerpen, zoals cricket wickets en glazen flessen, en in twee gevallen prikkeldraad geplaatst in een pijp en vervolgens teruggetrokken om het vlees van het rectum te scheuren.

Alle vrouwen en achttien van de mannen beschreven, dat zij zijn verkracht en seksueel misbruikt; een Tamil man werd radeloos achtergelaten nadat soldaten hem hadden geprobeerd te dwingen een ​​vrouwelijke soldaat te verkrachten die met hem in gevangenschap was. Een van de vele geïnterviewde Tamil informanten die gedwongen werden om samen te werken met de militaire inlichtingendienst zei, dat soldaten pochten dat zij ieder ten minste 15 Tamil-vrouwen hadden verkracht. De meeste slachtoffers in dit illegale detentiekamp zaten daar naakt in smerige donkere cellen en vaak onder de grond.

In het rapport stelt de in Zuid-Afrika gevestigde organisatie, dat zij de namen en foto's van vermeende daders van marteling en verkrachting in het Joseph Camp heeft, van wie er een aantal is geïdentificeerd door hun slachtoffers.

Van een vermeende verkrachter wordt gezegd, dat hij een majoor was in de militaire inlichtingendienst; een andere hoge functionaris leidde ontvoeringsteams die opereerden vanuit het Joseph Camp aan het einde van de oorlog, maar die werd naar het buitenland uitgezonden voor een VN-vredeskorps in 2015, ondanks de doorlichtingsprocedures. 'Dit toont duidelijk aan, dat het Sri Lanka niet kan worden toevertrouwd om een eigen vredesmacht te onderhouden als ze denken dat een man met deze carrière geschiedenis het soort persoon is om naar het buitenland te sturen', aldus mevrouw Sooka.

De in Zuid-Afrika gevestigde mensenrechtenorganisatie pleit nu voor een grondig onderzoek naar het Joseph Camp door de speciale VN-rapporteur inzake foltering en het Comité tegen foltering, alsmede de onmiddellijke terugroeping van generaal Jayasuriya uit zijn functie in Brazilië in afwachting van het onderzoek. De gepensioneerde generaal is ook ambassadeur voor Argentinië, Colombia, Chili, Peru en Suriname.

Een andere legergeneraal die van 2009-2011 leiding gaf aan het Joseph Camp, Kamal Gunaratne, werd als plaatsvervangend ambassadeur naar Brazilië uitgezonden, alvorens met pensioen te gaan.

(Red. De Surinaamse Krant/EIN News/ITJP)

0 comments:

Een reactie plaatsen