donderdag 16 maart 2017

Nieuw stationsschip Defensie Zr.Ms. Van Amstel arriveert in Willemstad, Curaçao

De Van Amstel gaat vier maanden actief zijn in wateren Caribisch gebied

(Bron foto: Defensie Caribisch Gebied)

Het nieuwe stationsschip van het ministerie van Defensie, de Zr.Ms. Van Amstel, arriveert morgen in Willemstad. Het schip fungeert voor de komende vier maanden als stationsschip in het Caribisch Gebied, zo bericht Defensie Caribisch Gebied vandaag, donderdag 16 maart 2017.

Het zogenoemde multipurpose fregat Zr.Ms. Van Amstel van de Koninklijke Marine vaart om half negen 's ochtends de Sint Annabaai binnen en wordt verwelkomd met saluutschoten vanaf Fort Amsterdam. Een gewapende wacht van de landmachtcompagnie voert bij het passeren van de havenhoofden het ceremonieel uit voor het Gouvernementsgebouw bij Fort Amsterdam.

Zr.Ms. Van Amstel meert na binnenkomst af aan de Mattheywerf.

Het schip lost Zr.Ms. Holland af die de afgelopen maanden actief was in onze regio. De Holland onder andere ingezet bij het verlenen van noodhulp aan Haiti na orkaan Matthew. Tijdens anti-drugoperaties is het schip bij diverse onderscheppingen betrokken geweest. Stationsschip heeft meerdere taken

De komende vier maanden zal de Van Amstel als stationsschip in het Caribisch gebied opereren. Naast maritieme presentie en het kunnen geven van noodhulp, is de belangrijkste taak van het fregat het uitvoeren van counterdrugsoperaties. Daarvoor wordt het schip ingezet voor zowel de Koninklijke Marine, de kustwacht Caribisch Gebied en de Amerikaanse geleide internationale counterdrugsorganisatie, ‘Joint Interagency Task Force South’.

En route naar Curaçao heeft het schip diverse trainingen gedaan, waaronder operaties met haar NH-90 maritieme gevechtshelikopter. Dit type fregat wordt niet voor niks een ‘mulitpurpose’-fregat genoemd. Het schip kan behalve voor de taken zoals in het Caribisch gebied, ook worden gebruikt voor de bestrijding van vijandelijke onderzeeboten en oppervlakteschepen. Daarnaast kan een M-fregat ook worden ingezet voor luchtverdediging. Zr.Ms.

Van Amstel is vorig jaar nog ingezet op de Egeïsche Zee om mensensmokkelnetwerken in kaart te brengen.

0 comments:

Een reactie plaatsen