maandag 20 maart 2017

Oud-minister van Landbouw Colombia tracht vanuit VS uitlevering aan thuisland te voorkomen

Andrés Felipe Arias Leiva wordt in Colombia verdacht van corruptie


Andrés Felipe Arias Leiva, oud-minister van Landbouw van Colombia, kan vooralsnog een vrij man blijven. Maar, hij zal een Amerikaanse burger ervan moeten overtuigen om zijn borgstelling te ondertekenen en bewijzen dat het wordt gesteund door een vastgoedwaarde van ten minste 1 miljoen Amerikaanse dollar, aldus een nieuw bevel van de rechter belast met zijn uitleveringszaak. De voormalig Colombiaanse minister werd vorig jaar augustus in Weston, Florida, gearresteerd, op de vlucht voor Colombia, waar hij geconfronteerd wordt met beschuldigingen van corruptie. Dit bericht de Miami Herald vandaag, maandag 20 maart 2017.

Het bevel van rechter Judge John O'Sullivan, uitgegeven vorige week woensdag, komt op het moment dat Arias Leiva, zijn advocaten en bondgenoten, op meerdere fronten vechten om het uitleveringsproces te laten ontsporen - een gevecht dat des te dringender is geworden, nadat de aan de zaak toegewezen federale procureur Robert Emery een motie heeft ingediend waarin wordt opgeroepen tot de intrekking van de Colombiaanse borg ('bond') of aanscherping van de voorwaarden.van de omstandigheden.

Arias Leiva's advocaten - David Oscar Markus, Ricardo Javier Bascuas en Marc David Seitles - hebben petities ingediend in het 11e Circuit Court of Appeals in Atlanta om de uitleveringszaak te voorkomen of om op te schorten.


En op het terrein van public relations zijn de bondgenoten van Arias Leiva aan het lobbyen om de Colombiaanse politicus in de Verenigde Staten te houden, met het argument dat door hem terug te sturen naar zijn vaderland dat een politieke overwinning zou betekenen voor de regering in Bogotá van president Juan Manuel Santos.

Arias Leiva's advocaten spraken hun tevredenheid uit over O'Sullivan's bevel. 'Arias blijft met recht op borgtocht vrij en we blijven ons inzetten om zijn onrechtvaardige vervolging en uitlevering aan te vechten', aldus advocaat Markus in een e-mailbericht.

'We zijn blij dat Arias is in de gelegenheid is om bij zijn vrouw en kinderen te blijven, terwijl we doorgaan met het uitleggen waarom de redenen van zijn uitlevering onwettig zijn', zei Bascuas.

De zaak tegen Arias Leiva begon in Florida op 11 augustus 2016. Arias Leiva werd gearresteerd door federale agenten in zijn woning te Weston op 23 augustus en op borgtocht vrijgelaten op 17 november.

(Red. De Surinaamse Krant/The Miami Herald)

0 comments:

Een reactie plaatsen