woensdag 22 maart 2017

Oud-president van Chili Sebastian Pinera doet weer gooi naar het presidentschap

'Alles wijst op het feit dat Pinera de verkiezingen zal winnen'


Sebastian Pinera (zie foto - Bron: Reuters/Carlos Vera), die president van Chili was in de periode 2010-2014, heeft officieel gisteren zijn voornemen om dit jaar weer voor het presidentschap te gaan aangekondigd en heeft gewed dat wijdverspreide desillusie vanwege de huidige regeringscoalitie hem zal helpen om kiezers te winnen. De centrum-rechtse Pinera, die op plaats 745 staat van de Forbes-lijst van rijkste miljardairs in de wereld, wil genomineerd worden door de 'Chili Vamos' coalitie, gevormd door zijn partij en de meer conservatieve UDI, aldus het persbureau Reuters vandaag, woensdag 22 maart 2017. 

Hij werd algemeen verwacht om zijn kandidatuur te verkondigen en recente opiniepeilingen maken hem tot de front-runner om de presidentsverkiezingen in november te winnen in een van de meest welvarende en stabiele landen van Latijns-Amerika.

Nominatie voorverkiezingen staan gepland voor juli. 'Ik ben ervan overtuigd dat deze verkiezing een kruispunt betekenet. Een optie is om verder te gaan op het verkeerde pad van de huidige regering. De andere is om de fouten te corrigeren', zei Pinera gisteravond tijdens een introductie-evenement in Santiago, dat werd uitgezonden op prime-time televisie:De steun voor Pinera schommelt rond de 40 procent, met zijn naaste rivaal, de onafhankelijke linkse senator Alejandro Guillier op ongeveer 30 procent, volgens een peiling van Tresquintos.

Hoewel vaak in het buitenland geprezen, is de centrum-linkse presidente Michelle Bachelet, door de Grondwet uitgesloten van een tweede opeenvolgende termijn, in toenemende mate impopulair geworden. Zij volgde Pinera op in maart 2014. Corruptieschandalen, een vijandige media en soms een slordige uitvoering van een ambitieuze hervorming in een tijd van dalende investeringen hebben haar Nueva Mayoría regering pijn gedaan.

Chili Vamos won ruim bij de lokale verkiezingen in oktober vorig jaar. Pinera's regeertermijn zag een snelle economische groei en een scherpe daling van de werkloosheid, maar werd ontsierd door massale studentenprotesten. Sinds zijn termijn eindigde heeft de 67-jarige Pinera zich beziggehouden met liefdadigheidswerk en was een regelmatige criticus van de regering.


Hij beloofde in zijn toespraak gisteren 'een beter evenwicht te bevorderen tussen de staat, het maatschappelijk middenveld en de markt'.
In de afgelopen weken heeft hij vragen gekregen over of hij persoonlijk heeft geprofiteerd van de beslissingen die hij nam als president. Hij heeft de beschuldigingen als vuile campagne verworpen. Er zijn ook geen aanklachten tegen hem ingediend. De beschuldigingen lijken niet zijn steun te hebben aangetast en hij kan ook profiteren van een oppositie die nog geen enkele kandidaat heeft.

'Alles wijst op het feit dat Pinera zal winnen en vooral wanneer de Nueva Mayoría verdeelt raakt. Maar, er komen nog veel evenementen', zei Tresquintos' politicoloog Kenneth Bunker.


(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen