vrijdag 17 maart 2017

Parlement Venezuela verzet zich tegen olieboringen in betwiste Essequibo-regio in Guyana

Huidige olie-exploratie in strijd met Genève Overeenkomst 1966 en Grondwet Venezuela

(Bron: Demerara Waves)

De Energie en Petroleum Commissie in het Venezolaanse parlement heeft olieboringen in de Guyanese regio Essequibo verworpen. Volgens een artikel in de Venezolaanse krant El Nacional is de commissie van oordeel, dat de huidige olie-exploratie in strijd is met de overeenkomst van Genève van 1966 en artikel 10 van de Bolivariaanse Grondwet van Venezuela. Deze documenten stellen duidelijk het Venezolaans grondgebied vast, stelt de commissie, zo bericht de Guyanese nieuwswebsite Demerara Waves vrijdag 17 maart 2017.

Venezuela betwist het Guyanees grondgebied al tientallen jaren, hoewel de kwestie sinds 1899 is afgehandeld. Volgens het bericht in El Nacional, heeft de vicevoorzitter van de parlementaire commissie Elías Matta de ontwerpovereenkomst ingediend. Hij legt uit dat 'zoals bepaald in artikel 5 van de Overeenkomst van Genève, geen bron kan worden benut als er geen overeenkomst is tussen beide naties'.

Matta zegt verder, dat de Guyanese regering de olie-operaties in mei 2015 heeft uitgebreid, waarbij Exxon-Mobil een olievondst door het Liza-1 boorplatform in het Stabroek Block heeft gerapporteerd. Ook werd 17 november vorig jaar de commercialisering van dezelfde oliebron aangekondigd. Er wordt geschat, dat zich tussen de 800 miljoen en 1,4 miljard vaten van hoge kwaliteit ruwe olie in de bron bevinden.

Volgens het artikel bevindt de oliebron zich in de kustwateren van Essequibo. De commissie wil dat de Venezolaanse regering deze 'overeenkomst' stuurt naar de nieuwe vertegenwoordiger van de Verenigde Naties (VN) die belast is met het Guyana-Venezuela conflict. De Venezolaanse parlementaire commissie wil ook dat de VN-functionaris 'onmiddellijk alle activiteiten binnen de maritieme oppervlakte die overeenkomt met het betwist grondgebied, opschort totdat het geschil is opgelost'.

Volgens Guyanese ambtenaren die bekend zijn met het proces, heeft de VN-functionaris dergelijke bevoegdheden niet. Venezuela heeft consequent zijn stem luid laten horen over het grensconflict sinds de bekendmaking van de olieontdekking in de territoriale wateren van Guyana. Twee jaar geleden claimde de Venezolaanse president in een decreet de territoriale wateren van Guyana, waar de olie-exploratie plaatsvindt. Maar, dat besluit werd uiteindelijk herroepen.

Volgens de Guyanese president David Granger is het grensconflict tussen zijn land en Venezuela al sinds 1899 uit de wereld en zal er nu misschien een gerechtelijke schikking nodig zijn om het voor eens en altijd te regelen.

0 comments:

Een reactie plaatsen