zaterdag 18 maart 2017

Peru blijft lijden onder zware regenval en modderstromen

Natuurgeweld kost zeker 62 mensen het leven en ruim 70.000 mensen zijn hun woning kwijtZware regenbuien hebben in Peru voor grote overstromingen en modderstromen gezorgd. Zeker 62 mensen zijn overleden. Meer dan 70.000 mensen hebben geen huis meer. In het regenseizoen in het land, dat van december tot en met april duurt, viel dit jaar tien keer zoveel regen als normaal. Dat maakten de autoriteiten bekend, zo bericht vandaag, zaterdag 18 maart 2017, onder andere het AD. 

Straten staan blank en rivieren zijn overstroomd. Een noodsituatie is uitgeroepen in de helft van het land. Vooral in het noorden van Peru is de situatie ernstig. Het budget voor noodsituaties is met 3 procent verhoogd door de regering.


Het extra geld gaat naar zowel herstelwerkzaamheden als reddingsacties. Peru maakt zich ondertussen op voor nog een maand overstromingen, die worden veroorzaakt door het natuurverschijnwel El Niño. Hierdoor warmt het zeewater een stuk sneller op dan normaal. Dat zorgt voor regenbuien.

De Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski zei gisteren, dat de regenval, na een perode van ernstige droogte, een 'serieus klimaatprobleem' is, aldus de internationale nieuwszender Al Jazeera vandaag

'Er is niet een dergelijke situatie geweest aan de kust van Peru sinds 1988', aldus Kuczynski.

Zelfs in de hoofdstad Lima zijn modderstromen in de straten. De regering heeft gisteren aangekondigd dat het staatsbudget is vermeerderd met 1.35 miljard Amerikaanse dollar voor herstelwerkzaamheden.


0 comments:

Een reactie plaatsen