zondag 26 maart 2017

Peruaans dorp door modderstroom van aardbodem verdwenen

Bewoners leven op terrein vernietigde waterkrachtcentrale in nabij gelegen dorpDe mannen, vrouwen en kinderen van het Peruaanse dorp Barbablanca verzamelden zich aan de rand van een berg en keken verbijsterd en in stilte toe hoe een rivier van modder hun kleine dorp overspoelde. De modder stroomde door de ramen en bedekte zorgvuldig opgemaakte bedden en schoolbankjes. Het begroef velden gevuld met avocadobomen en het gewaardeerde rijpe groene cherimoya fruit van het dorp. De waterkrachtcentrale van Barbablanca werd bedekt met een deken van slib. 'We hebben alles verloren', zegt Ricardo Lazaro, 73, wiens spaargeld gestoken werd in de bouw van een klein hotel, dat nu verwoest is door de ergste milieuramp naar Peru in bijna twee decennia. 'Ik weet niet wie mij zal helpen.' Dit bericht de Washington Post zaterdag 25 maart 2017.

De zware regens die Peru hebben getroffen, veroorzaakt door opwarming van de Stille Oceaan dat door klimatologen 'El Nino kust' wordt genoemd, veroorzaakten tot nu doe 85 doden, hebben de infrastructuur van het land deels vernield, ruïneerden duizenden akkers en vernietigden 800 dorpen, de meeste net als Barbablanca.

Gelegen aan de voet van de Andes, 65 kilometer van de hoofdstad Lima, isBarbablanca een gemeenschap van 160 mensen, van wie velen kleine boeren zijn die zich toeleggen op de teelt van de zoete, hartvormige cherimoya. Het leven in Barbablanca draait om de gewassen, een rood schoolgebouw, een medische kliniek en een waterkrachtcentrale aan de voet van een reusachtige berg (zie hierna).


In januari begonnen de inwoners van Barbablanca ongebruikelijke regenval op te merken en begin maart werden de regenbuien zorgwekkend. Gedurende twee weken regende het meer dan zes uur per dag. De bewoners besloten, dat wanneer de neerslag zou toenemen en een modderstroom zou dreigen, ze de berg op zouden vluchten, naar hoger gelegen gebieden.

Modderstromen hebben in maart in heel Peru toegeslagen terwijl het constant bleef regenen. Met camera's op hun mobiele telefoons hebben Peruanen beelden opgenomen van een plotselinge stroom van water, modder en puin die trucks, bussen, mensen en koeien meevoerde.


Eén vrouw, Evangelina Chamorro, overleefde na bijna drie 3 kilometer te zijn meegesleurd uit haar huis en weer boven kwam in de buurt van een brug bedekt met modder. Ze werd even wereldnieuws.

Op 16 maart werd de regen zo hevig te Barbalanca, dat het buiten bijna voelde 'als een douche', herinnert Lazaro zich, die samen met zijn vrouw een zeven-kamers tellend hotel bezit. Toen het flink begon te onweren deed Lazaro de deur van het hotel op slot en besloten hij en zijn vrouw om te vertrekken. 'Laten we hier weg gaan', zei hij tegen zijn vrouw, zich voegend bij enkele tientallen andere bewoners, een paar in poncho's en anderen droegen plastic dekzeilen, de berg op. Ze waren neergestreken hoog op een onverharde weg, toen het onvergetelijke geluid van een krachtige stroom, met rotsen en puin de lucht vulde.


Suggeidy Rivera, 25, huilde toen ze ineengedoken zat met haar drie kleine kinderen. 'Ik denk dat we vastzitten hier', zei een man terwijl hij een video opnam om later te plaatsen op YouTube. 'Er is niet een manier om eruit te komen.' Toen de modderstroom gestopt was en de bewoners in staat waren om naar beneden te klimmen en de schade op te nemen, vonden ze een dorp begraven onder de modder. Al het meubilair in het hotel van Lazaro was weggestroomd. De muur, die zijn eigendom met dat van een buurman deelde, was verpletterd. Een avocadoboom was terecht gekomen in zijn keuken. 'Dit is mijn levenswerk', zei hij vrijdag huilend.

Een heel dorp dakloos, de inwoners van Barbablanca slapen op een deels overdekt terras bij een waterkrachtcentrale in een nabijgelegen dorp. Er zijn geen badkamers en de families slapen op de kale grond en worden wakker met rugpijn.

De meesten hebben nu alleen de kleren aan die aan ze zijn geschonken. Peru zal naar verwachting ten minste $ 3.750.000 moeten besteden aan het repareren van bruggen en wegen, volgens de Centrale Bank, maar de economische tol is nog steeds aan het accumuleren. Nog eens twee weken van regen worden voorspeld en de staats meteorologische dienst verwacht, dat de opwarming van de oceaan ervoor zorgt, dat de stormen continueren tot en met april.

Het Peruaanse Rode Kruis en de Internationale Federatie van het Rode Kruis en Rode Halve Maanverenigingen kondigden zaterdag een noodoproep aan voor $ 4.000.000 om 50.000 mensen te ondersteunen in de zwaarst getroffen regio's in het noorden van Peru. Rode Kruis medewerkers hebben hun bezorgdheid geuit over de mogelijkheid van uitbraken van door muggen overgebrachte ziekten, zolang het herstel voortduurt.

'Dit is echt de ergste ramp voor de mensen in het noorden van Peru in decennia', zegt Michele DeTomaso, hoofd van het IFRC team in Peru. 'De ernst - en de snelheid waarmee het water kwam -. overtrof de capaciteiten van de bevolking om ermee om te gaan.' 

Zelfs in dorpen zoals Barbablanca, relatief in de buurt van de hoofdstad, is er weinig hoop dat de bewoners in staat zullen zijn om hun dorp volledig te herbouwen. Op zijn leeftijd, Lazaro zei dat hij zich vast klampt aan de aanmoedigingen van zijn buren. 'Ze zeggen tegen me, Lazaro opstaan, maak moeite. En dat moet ik doen.'(Red. De Surinaamse Krant/The Washington Post/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen