zaterdag 18 maart 2017

President Evo Morales van Bolivia beschuldigt OAS-secretaris-generaal Almagro van bemoeienis met politieke situatie Venezuela

Morales beweert dat Almagro de 'omverwerping van Venezuela' bevordert

(Bron foto: Twitter)
De Boliviaanse president Evo Morales heeft uitgehaald naar de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS, Luis Almagro, voor 'het bevorderen van de omverwerping van Venezuela'. Dit bericht de Venezolaanse nieuwszender TeleSUR vandaag, zaterdag 18 maart 2017.

In een gisteren gepubliceerd communiqué beschuldigt de president Almagro in te grijpen in de politieke situatie in Venezuela in dienst van 'hegemoniale belangen'.

'De interventionistische en slaafse acties van de secretaris-generaal dat hegemonische en extraterritoriale belangen niet alleen gevolgen hebben voor de democratische stabiliteit van een lidland ... maar ook voor de eenheid van het volk van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied', zei hij.

De kritiek komt nadat Almagro heeft geëist, dat president Nicolas Maduro binnen dertig dagen algemene verkiezingen uitschrijft en dat Venezuela wordt geschorst binnen de OAS wanneer die verkiezingen uitblijven.

Almagro is een supporter van de Venezolaanse rechtse oppositie. Sinds hij de leiding van de OAS in 2015 overnam, heeft de Uruguayaanse politicus de organisatie gebruikt om de anti-regerings campagnes van Henrique Capriles en Leopoldo Lopez te ondersteunen, zo schrijft TeleSUR althans.

Zijn meest recente aanval op Venezuela heeft de woede opgewekt van president Morales, die zegt dat de secretaris-generaal heeft gehandeld 'zonder enig mandaat van de lidstaten ... met een compleet verraad en arrogantie'.

Naar aanleiding van de bedreigingen heeft Morales collega-lidstaten opgeroepen 'de acties (Almagro's), met zorg en objectiviteit te evalueren'. 'Het is triest en verachtelijk, dat de secretaris-generaal van de OAS, de omverwerping van een grondwettelijk gekozen regering bevordert. We moeten de rechtsstaat verdedigen.'
(Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR)

0 comments:

Een reactie plaatsen