zaterdag 18 maart 2017

President Trump geeft in begroting geen dollarcent aan Colombia als steun voor vredesproces

Oud-president Obama had 450 miljoen dollar toegezegd aan regering Colombia


Met geen enkele vermelding van Colombia in het begrotingsvoorstel van president Donald Trump, laat de Amerikaanse regering haar Zuid-Amerikaanse bondgenoot in het duister over de vraag of het op de beloofde Amerikaanse steun kan rekenen voor het lopende vredesproces. Terwijl de door oud-president Obama toegezegd 450 miljoen dollar nergens te vinden is in de begroting, heeft de regering Trump aangekondigd om te snijden in de steun aan de VN geleide vredesmissies, terwijl de militaire uitgaven worden opgevoerd met maar liefst 54 biljard dollar. Dit bericht de nieuwswebsite Colombia Reports vandaag, zaterdag 18 maart 2017.

De blauwdruk van de begroting zal waarschijnlijk grotendeels worden herschreven in het Congres. Trump heeft duidelijk gemaakt, dat hij van plan is om de financiering te verminderen voor diplomatie en financiering te schrappen van internationale organisaties waarvan de missies niet direct gunstig zijn voor Amerikaanse belangen.

De Amerikaanse president zei in februari nog tegen zijn Colombiaanse collega Juan Manuel Santos dat hij 'persoonlijk' zou zorgen voor de steun aan Colombia, waarna de beloofde hulp echter uit zijn begroting werd gelaten.

WOLA (Washington Office on Latin America), een in Washington gevestigde denktank inzaka Amerikaanse betrekkingen met de rest van de Amerika's, verwierp met kracht de begroting.'Dit budget plan, indien het wordt aangenomen, zou rampzalige gevolgen hebben. Door het verhogen van de militaire uitgaven met 54 miljard dollar terwijl gesneden wordt in de uitgaven voor civiele diplomatie en bijstand, is de regering Trump buitenlandse steun aan het militariseren', zegt Adam Isacson, Senior Associate van WOLA op het terrein van Defensie een expert op het gebied van Amerikaanse betrekkingen met Colombia. Het potentieel breken van de belofte om de vrede te ondersteunen in Colombia heeft met name betrekking op de niet-gouvernementele organisatie. 'De Verenigde Staten heeft belangrijke relaties opgebouwd en heeft vitale toezeggingen gedaan aan bondgenoten in Colombia, Mexico, en elders, en die zouden moeten worden gerespecteerd', zei WOLA Programma Directeur Geoff Thale.


Het Witte Huis heeft voorgesteld om de financiering van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID) met terug te brengen met 28% tot een 25.6 miljard dollar. 'De begroting  voor het State Department en USAID diplomatieke ontwikkelingsactiviteiten wordt toegespitst op prioritaire strategische doelstellingen en de aandacht wordt gericht op een juist Amerikaanse deel van de internationale uitgaven', zo schrijft Trump in de begrotings blauwdruk voorgelegd aan het Congres.

In het document wordt Colombia niet specifiek genoemd. Maar, zo is in de begroting 2018 te lezen 'een nieuwe focus van economische- en ontwikkelingshulp aan de landen die van groot strategisch belang zijn voor de VS'. Het is onduidelijk welk niveau van belang Colombia heeft voor Trump. Colombia ontving vorig jaar ongeveer 300 miljoen, per jaar, steun van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en nog eens 40 miljoen euro van het ministerie van Defensie.

Voormalig president Barack Obama vroeg het Congres om dat budget te verhogen tot ongeveer 450 miljoen, met de focus op de uitvoering van het vredesakkoord met de FARC-rebellen. Dat pakket steunmaatregelen, genaamd Peace Colombia, moet nog worden goedgekeurd, hoewel het Congres al het startsein heeft gegeven op commissieniveau. De gedetailleerde inhoud van de begroting VS 2018 zal over een paar weken bekend worden gemaakt. Maar, een bron dicht bij de Amerikaanse regering, zei tegen de Colombiaanse krant El Tiempo, dat het een illusie is te denken dat er bezuinigingen op alle niveaus zijn, met uitzondering van Colombia. El Tiempo schreef, dat de meest kwetsbare programma's die bestemd waren voor de uitvoering van het vredesakkoord, voor een groot deel via financiering van USAID zouden toestromen

Aan de andere kant is het mogelijk dat de VS militaire steun handhaaft of zelfs opvoert voor de strijd van Colombia tegen de drugshandel.

Ter informatie:


(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports/WOLA/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen