vrijdag 17 maart 2017

Rechter in Brazilië schort een bijna 50 miljard Amerikaanse dollar 'dam-ramp' rechtszaak op

Juridische nasleep van ramp na Samarco damdoorbraak in 2015 nog niet ten einde

(Bron foto: TeleSUR)

Een Braziliaanse rechter heeft een bijna 50 miljard Amerikaanse dollar rechtszaak tegen mijnbouwbedrijven die verantwoordelijk zijn voor de Samarco-ramp in 2015 gisteren opgeschort, omdat de onderhandelingen tussen de bedrijven en overheden voortgang vinden. Dit bericht MarketWatch vandaag, vrijdag 17 maart 2017.


De beslissing kwam als onderdeel van een uitspraak waarin de federale rechter Mário de Paula Franco Júnior goedkeuring heeft gegeven aan een stappenplan richting een definitief akkoord tussen aanklagers en mijnbouwbedrijven Vale SA, BHP Billiton en hun joint venture Samarco Mineração SA.

Federale aanklagers, regelgevende instanties en de drie bedrijven zijn verwikkeld in een fel geschil sinds Samarco's Fundão residuen dam op 5 november 2015 instortte, waardoor een lawine van mijnafval ontstond.

Het incident wordt algemeen beschouwd als de ergste milieuramp in Brazilië ooit en het grootste falen van een mijnbouw-dam. Vanwege de omvang - de ramp doodde 19 mensen, dorpen werden weggevaagd en honderden kilometers van de Doce rivier werden verontreinigd - hebben autoriteiten moeite om te komen tot een definitief schadebedrag. Vandaar, dat de gedeeltelijk geratificeerde overeenkomst van gisteren, drie verschillende groepen van deskundigen heeft opgeroepen - twee door de rechtbank aangesteld, één van de bedrijven - om te komen met studies die de sociale, economische en ecologische gevolgen van de ramp beoordelen en de in gang gezette herstelprogramma's evalueren.

Ook als onderdeel van de uitspraak van gisteren heeft rechter Franco geëist, dat Samarco en haar moedermaatschappijen garanties ter waarde van 2,2 miljard Braziliaanse reais (705 miljoen dollar) in te zetten. In een verklaring spreekt Vale steun uit voor het besluit en zegt dat zij 'de complexiteit en het belang van het bereiken van een consensus oplossing om de nodige maatregelen te iplementeren om de effecten te saneren, erkent'.(Red. De Surinaamse Krant/MarketWatch/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen