dinsdag 28 maart 2017

Regering Colombia gaat uitslag referendum te Cajamarca over goudmijnproject AngloGold Ashanti overrulen

Minister van Mijnbouw Germán Arce vindt dat het referendum niet bindend is


De Colombiaanse regering zegt dat het de uitslag van een referendum gehouden in de stad Cajamarca, waarbij 98% van de bewoners tegen een groot goudmijnbouwproject van de Zuid-Afrikaanse mijnbouwgigant AngloGold Ashanti hebben gestemd, overrulen. Lokale bewoners vrezen dat de mijn schade aan het milieu zal veroorzaken en hun waterbronnen verontreinigen, zo bericht dinsdag 28 maart 2017 de BBC.

Mijnbouw minister Germán Arce zei, dat het referendum niet bindend is. La Colosa, in Centraal-Colombia, heeft de potentie om Zuid-Amerika's grootste goudmijn te worden. De heer Arce voegde eraan toe, dat AngloGold Ashanti al een vergunning had gekregen om goud te mijnen in het gebied. 'Exploratievergunningen behouden hun geldigheid', zei hij.


Het bedrijf heeft 19 exploratievergunningen in Cajamarca gekregen tussen 2006 en 2009, zo meldt RCN radio. In een verklaring na de stemming van zondag, stelde AngloGold de uitkomst  te betreuren, omdat het land en de regio nu 'het risico lopen, dat zij niet kunnen gaan profiteren van de voordelen van het ontvangen van de voordelen van goed uitgevoerde en verantwoorde mijnbouw'.

De autoriteiten in Colombia zijn bezorgd over de mogelijke ontwikkeling van illegale goudwinning in Cajamarca en andere gebieden. 'Geen open goudmijn', zegt Arce, maar de stemming heeft geen invloed op de buitenlandse investeringen in de mijnbouwsector van Colombia.

Arce zei, dat de kiezers zijn misleid door een desinformatiecampagne en dat actievoerders de kiezers onjuist hebben geïnformeerd. 'We hebben het niet over een open mijn hier, ook zijn er geen honderd rivieren in gevaar.' Actievoerders waren boos vanwege de opmerkingen van de heer Arce.

De oppositie tegen president Juan Manuel Santos had ook kritiek op het standpunt van de regering over de kwestie. Santos en de Mijnbouwminister zijn het erover eens om het besluit van Cajamarca over La Colosa te negeren.

'Democratische mobilisatie zal hen verslaan', tweete oppositie senator en presidentskandidaat Jorge Robledo.
Slechts 76 inwoners van Cajamarca, in de centrale provincie Tolima, stemden zondag in een referendum voor het mijnbouwproject, terwijl meer dan 6.100 inwoners van de stad met 19.000 inwoners tegen hebben gestemd. Verscheidene andere Colombiaanse steden en gemeenten zijn van plan om soortgelijke stemmingen te houden om te proberen mijnbouwprojecten te blokkeren in hun gebied.

(Red. De Surinaamse Krant/BBC/Twitter)


Ter informatie:


0 comments:

Een reactie plaatsen