maandag 27 maart 2017

'Regering Suriname moet zelf onderzoek doen naar eventueel onveilig Braziliaans vlees'

Afonsoewa (NDP): 'Regering moet niet slechts afgaan op informatie autoriteiten Brazilië' 

In winkels liggen vele vleesproducten van in opspraak geraakte Braziliaanse vleesverwerkende grote bedrijven BRF en JBS


'De regering moet niet slechts afgaan op mededelingen van importeurs of de Braziliaanse autoriteiten, dat er op de Surinaamse markt geen onveilig vlees uit Brazilië is terechtgekomen. De lokale autoriteiten dienen ter bescherming van de gezondheid van de burgers zelfstandig onderzoek te doen om dat nadrukkelijk vast te stellen', alus Silvana Afonsoewa (NDP), lid van de commissie Volksgezondheid in De Nationale Assemblee, vandaag, maandag 27 maart 2017, in de Ware Tijd.

De Braziliaanse ambassade in Paramaribo stelde donderdag in een verklaring, dat geen van de 21 vleesproducenten, waar de Federale Politie in Brazilië onderzoek naar geknoei met vlees of vleesproducten heeft gedaan, geëxporteerd is naar Suriname. Uit mediaberichten en de invallen die de Braziliaanse politie de afgelopen dagen heeft gepleegd blijkt, dat ook onderzoek gedaan wordt naar de bedrijven JBS en BRF, de twee grootste vleesverwerkingsbedrijven van het land.

Van BRF en JBS liggen talrijke producten van onder andere de merken Perdix, Frangosul, Sadia en Bordo in vrijwel alle winkels in Suriname. Het assortiment varieert van hele kippen, kipdelen, corned beef, nuggets, saucijsjes tot burgers. 'De ambassade mag zeggen dat de producten veilig zijn, maar Suriname moet zijn eigen onderzoek doen, want het gaat om de veiligheid en gezondheid van de burgers hier. De producten moeten van de schappen', stelt het Assembleelid. Zij is van oordeel dat de ministeries van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T) en Volksgezondheid hiertoe al lang instructies hadden moeten geven.

Ook Albert Alleyne, voorzitter van Consumentenkring, vindt dat 'het het beste is dat deze producten uit de winkels worden weggehaald'. Waarvoor Alleyne echter vreest is, dat er mogelijk van smokkel afkomstige Braziliaanse vleesproducten op de lokale markt terecht zijn gekomen.

0 comments:

Een reactie plaatsen