zondag 19 maart 2017

Rock-'n-roll-legende Chuck Berry op 90-jarige leeftijd overleden.

Het is nog niet bekend waaraan 'crazy legs' is overleden


Rock-'n-roll-legende Chuck Berry is zaterdag avond 18 maart 2017 op 90-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de politie van Missouri op Facebook (zie hieronder). Ze laat weten, dat agenten zaterdagmiddag afgingen op een oproep die binnenkwam via het alarmnummer. 

'Hulpverleners vonden een man die niet meer bij bewustzijn was en begonnen met reanimeren. Helaas kon de 90-jarige man niet meer gereanimeerd worden en is hij dood verklaard om 13.26 uur. De politie bevestigt de dood van Charles Edward Anderson Berry Sr., beter bekend als de legendarische muzikant Chuck Berry. De familie vraagt hun privacy te respecteren in deze moeilijke tijd respecteren.'

Tijdens zijn optredens ontwikkelde Berry een hem kenmerkende manier van lopen en gitaarspelen, waarbij hij vooral zijn beroemde 'duckwalk' opvoerde die hem de bijnaam 'crazy legs' opleverde.

De zanger werd bekend door nummers als Johnny B. Goode, Maybellene en Roll over Beethoven. Onlangs bracht hij voor het eerst in 38 jaar weer een album uit ter ere an zijn 90e verjaardag. Daarop speelde hij ook met zijn kinderen Charles jr. en Ingrid.Berry was ongekend belangrijk voor het begin van rock-'n-roll. In de jaren 50 combineerde hij blues, country en r&b tot een nieuw genre dat publiek aan beide kanten van de rassenscheiding aansprak. Hij viel ook op vanwege zijn kenmerkende 'duckwalk' tijdens optredens.

Bob Dylan noemde Berry de 'Shakespeare van de rock-'n-roll'. Berry was trouwens één van de allereerste populaire muzikanten die zijn eigen songs schreef. Die songs gingen over jeugd, romantiek, auto's en plezier maken. Zijn teksten waren complex, grappig en soms lichtjes aangebrand.

De Beatles, de Rolling Stones, de Beach Boys, Elvis Presley en een pak anderen coverden zijn songs. John Lennon zei ooit: 'Als je rock'n roll een andere naam zou moeten geven, dan zou je het 'Chuck Berry' kunnen noemen.'Berry wordt beschouwd als een grondlegger van de rock-'n-roll. Toen Keith Richards in 1986 de eer had om Berry als één van de eersten op te nemen in de Rock and Roll Hall of Fame, zei hij: 'Het is erg moeilijk voor mij om over Chuck Berry te praten, hij is de man waarmee het allemaal begon.'

Wat de precieze doodsoorzaak is, is nog niet bekendgemaakt.

(Red. De Surinaamse Krant/NOS/De Telegraaf/De Morgen/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen