dinsdag 21 maart 2017

Stijging van malaria, ontbossing en geweld door illegale goudwinning in Venezuela

Maffia zeer actief in illegale Venezolaanse goudwinningsgebieden


De illegale goudmijnen in Venezuela hebben niet alleen gezorgd voor ontbossing, maar ook vechtpartijen, de dood van zowel onschuldige mensen als mijnwerkers en hebben malaria veroorzaakt. Sinds de economische crisis van Venezuela is het aantal bendegevechten en het aantal gedode onschuldige mensen toegenomen. Dit bericht Science Times vandaag, dinsdag 21 maart 2017. Bendes en maffia vechten om het goud in de Venezolaanse bossen. Terwij de bloedige maffia oorlog gaande is, sterven mijnwerkers als gevolg van de zonder vergunning en zonder toezicht actieve goudwinning in het Amazonewoud, aldus Yahoo.

Ender Moreno, een 18-jarige goudzoeker (zie foto - Bron: AFP Photo/Juan Barreto), mijnt al sinds zijn 10e. Hij heeft te veel doden gezien en vechtpartijen om zelfs bang te zijn en te stoppen met wat hij doet. Nog maar twee weken geleden werden drie vrienden van Ender gedood in zijn buurt van El Callao. 'Ze waren mijnwerkers, maar ze begonnen rond te hangen met gangsters', zei hij. Bovendien werd zijn eigen baas vermoord, omdat hij niet wilde dat zijn bedrijf in handen zou komen van de maffia. In aanvulling daarop werden twee maanden geleden ongeveer 28 werknemers afgeslacht in een nabijgelegen mijn. De lokale overheid van Venezuela zei, dat dat was gebeurd vanwege bendegevecht en gevechten om grond.

Sinds de president van de socialistische regering van Venezuela het land in een recessie van drie jaar heeft gedreven met een voedseltekort, zijn er meer mensen die hun leven riskeren en worden goudzoekers. Ze werken elke dag met hun bijlen en slapen in door malaria geteisterde kampen.

De hoogste aantallen malariapatiënten zijn mannen in de leeftijd tussen 15 en 44. De meeste van hen zijn goudzoekers in Bolivar, zoals Endar, waar goudwinning booming is. In 2013 waren er 76.621 gevallen van malaria in Venezuela, aldus The Guardian.

Geschat wordt dat zo'n 100.000 mensen betrokken zjn bij de illegale winning en smokkel van goud in Venezuela en dat zo'n 90% van de totale goudproductie in het land plaatsvindt in illegale mijnen, aldus het persbureau AFP notes in an in-depth report.

'Er is een groot aantal mijnwerkers dat gaten boort op zoek naar mineralen. Deze gaten, met stilstaand water, zijn broedplaatsen voor muggen', zegt Jo Lines, een medewerker van de London School of Hygiene & Tropical Medicine. Niet alleen illegale mijnbouw, zelfs de legale mijnbouw heeft ervoor gezorgd, dat het aantal malariagevallen een stijgende lijn laat zien in Venezuela.(Red. De Surinaamse Krant/Mining.com/AFP/Science Times)

0 comments:

Een reactie plaatsen