dinsdag 28 maart 2017

Surinaamse bedrijven deze dagen voorzichtig met zaken doen in Frans-Guyana

Overleg tussen Kamers van Koophandel Suriname en Frans-Guyana vanwege onrust uitgesteldDe rellen in Frans-Guyana, die nu zeven dagen duren, wreken zich op Surinaamse bedrijven die zakendoen met het buurland. 'Enkele van onze leden die naar de oosterburen exporteren hebben in de afgelopen dagen transporten aangehouden vanwege de onrust', zegt Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleden (VSB), vandaag, dinsdag 28 maart 2017, in de Ware Tijd.

Belangrijke gesprekken tussen de Kamers van Koophandel (KKF) van beide landen zijn het afgelopen weekend niet doorgegaan. 'De Fransen konden niet naar Suriname komen vanwege de rellen. Er zijn belangrijke zaken te bespreken zoals het verbeteren van handelsbetrekkingen en de veerverbinding tussen de twee landen', zegt Paul de Baas, woordvoerder van de KKF Suriname.

'Het is niet onze grootste exportmarkt, maar wel een belangrijke die wij graag willen behouden. Daarom hopen wij op een snelle oplossing.'Vanuit Albina zegt de honorair consul van Frankrijk in Suriname, Robert Tjon Sien Kie, dat ook de economische bedrijvigheid aan Surinaamse zijde onder de situatie lijdt. 'Alle handelszaken in Albina zijn voor minstens 50 procent afhankelijk van klanten die de oversteek doen. Die blijven nu weg waardoor alles in Albina op een laag pitje draait.'

Tjon Sien Kie zegt, dat de onlusten hoofdzakelijk te maken hebben met de slechte economische en sociaal-maatschappelijke situatie in het land. De plaatselijke Fransen vinden dat zij een nevenbehandeling krijgen van Parijs in vergelijking met de landgenoten in Europa. Dit geldt in alle opzichten, zoals de verlate subsidiebetalingen en onvoldoende onderwijsvoorzieningen.

'De mensen in Frans-Guyana zijn ook woedend over de toenemende criminaliteit, die grotendeels voor rekening komt van buitenlanders, waaronder Surinamers. Onze burgers die aan de grens wonen steken over, maken zich schuldig aan criminele praktijken en vluchten terug naar Suriname. Wij kunnen niet veel doen om zaken daar op te lossen,maar wij moeten onze burgers wel oproepen om af te zien van het negatieve gedrag', aldus De Baas.0 comments:

Een reactie plaatsen