maandag 27 maart 2017

Tienduizenden mensen in Chili de straat op uit protest tegen geprivatiseerd pensioenstelsel

Pensioenstelsel is goed voor de rijken, maar niet voor armere Chilenen

(Bron foto: Twitter)

Tienduizenden mensen in Chili hebben deelgenomen aan demonstraties tegen het omstreden geprivatiseerd pensioenstelsel van het land. Demonstranten riepen de socialistische regering van presidente Michelle Bachelet op om het systeem, dat beheerd wordt door particuliere fondsen, te schrappen. Critici zeggen, dat het systeem ten goede komt aan de rijken, maar laat armere Chilenen met een pensioen onder het minimumloon. Dit bericht vandaag, maandag 27 maart 2017, onder andere de BBC.

Het systeem werd ingevoerd in 1981 onder het bewind van generaal Augusto Pinochet. Organisatoren van de demonstraties zeggen dat in totaal meer dan 2 miljoen mensen hebben deelgenomen aan demonstraties in de meeste Chileense steden en dat 800.000 mensen alleen al deelnamen in Santiago. De Chileense politie schat het aantal demonstranten in de hoofdstad echter op 50.000.


Het private pensioenstelsel, bekend als AFP (Administradoras de Fondos de Pensiones), werd onder leiding van generaal Augusto Pinochet geïntroduceerd en werd ooit geprezen door pro-markt politici en economen over de hele wereld.

Maar, critici zeggen dat het goed is voor de bestuurders en de rijken, maar laat armere Chilenen met een uiteindelijk pensioen van minder dan $ 400 per maand. In haar eerste regering hervormde presidente Michelle Bachelet AFP en verminderde de commissie die particuliere beheerbedrijven rekening mogen brengen.

(Red. De Surinaamse Krant/BBC/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen