zondag 19 maart 2017

Topmanager Braziliaans bedrijf BRF aangehouden in groots vleesschandaal

Europese Unie overweegt importstop van Braziliaans vlees


In Brazilië is een hoge functionaris gearresteerd van een van de bedrijven, BRF, die verwikkeld zijn in een vleesschandaal. De arrestant Roney Nogueira is verantwoordelijk voor de relatie met overheidsdiensten. Nogueira meldde zich op het vliegveld van Rio de Janeiro na terugkeer uit Zuid-Afrika. Hij werd meteen vastgezet. Nogueira wordt verdacht van het omkopen van inspecteurs. Op die manier zou hij onder meer voorkomen hebben dat een vestiging van een vleesbedrijf werd gesloten, zo bericht de NOS vandaag, zondag 19 maart 2017.Gisteren werden invallen gedaan bij meerdere bedrijven. De politie zegt over bewijs te beschikken dat inspecteurs en politici zijn omgekocht om bedorven vlees geschikt te verklaren voor de export. Toen werden al 38 mensen aangehouden.

De export van vlees, waarin jaarlijks 12 miljard dollar omgaat, is een belangrijk onderdeel van de Braziliaanse economie. JBS, het grootste vleesbedrijf van Brazilië, begon vandaag een advertentiecampagne met als slagzin 'kwaliteit is onze belangrijkste prioriteit'.

De Europese Unie (EU) gaat mogelijk de invoer van rund- en kippenvlees stopzetten, als de Braziliaanse overheid niet kan garanderen dat het vlees aan de Europese gezondheidseisen voldoet. Dat zei EU-ambassadeur in Brazilië João Cravinho gisteravond in het journaal op de televisiezender TV Globo, aldus BN/De Stem vandaag, zondag 19 maart 2017. Cravinho vroeg vrijdag opheldering aan het Braziliaanse ministerie van Landbouw, nadat een politieonderzoek grote misstanden in de vleessector in het land had blootgelegd.


Bedorven vlees wordt gewoon verkocht of verwerkt in worst, koelcellen werken niet of zijn te warm en met mogelijk kankerverwekkende chemische toevoegingen wordt het bederf verdoezeld. Tientallen omgekochte inspecteurs van het ministerie zouden volgens de Braziliaanse Federale Politie hebben meegewerkt aan de fraude.

Cravinho heeft vanmiddag spoedoverleg met de Braziliaanse president Michel Temer en vertegenwoordigers van het ministerie van Landbouw. 'Brazilië is voor de EU de belangrijkste leverancier van kip en een van de belangrijkste leveranciers van rundvlees. Maar we staan nu voor een probleem dat de geloofwaardigheid van het Braziliaanse controle- en gezondheidssysteem aantast', aldus de Portugese EU-ambassadeur zaterdagavond.

'Onze zorg is de Europese consument. We moeten weten of het gaat om incidenten of dat het een structureel probleem betreft. Daarnaast willen we weten of de partijen vlees die nu onderweg zijn naar Europa, geschikt zijn voor consumptie. Als de uitleg van de Braziliaanse regering niet bevredigend is, zullen we alle mogelijke mechanismen inzetten om de Europese consument te beschermen. Daarbij hoort ook het stopzetten van de import.'

Brazilië is wereldwijd na de VS de grootste producent van rundvlees. Daarnaast is het land ’s werelds grootste exporteur van rundvlees en kip. De Brazilianen exporteren naar meer dan 150 landen. De EU is de grootste afnemer van de Braziliaanse vleesindustrie. Ook in Nederland ligt Braziliaans vlees in de schappen. Brazilië is na Duitsland en België de derde grootste vleesleverancier aan Nederland.

(Red. De Surinaamse Krant/NOS/Twitter/BN-De Stem)

0 comments:

Een reactie plaatsen