maandag 27 maart 2017

Vanuit Suriname zou veel benzine gesmokkeld worden naar Guyana en Frans-Guyana

Prijzen voor brandstof in buurlanden zijn aantrekkelijk

SSEB-voorzitster heeft geen bewijzen voor smokkel brandstof


Grote hoeveelheden van de geïmporteerde benzine komen in de illegale handel terecht. Dit wordt vervolgens gesmokkeld naar de goudvelden in het binnenland en de buurlanden Frans-Guyana en Guyana. Het smokkelen van benzine naar de buurlanden is een probleem dat al jaren speelt. De verkoop van benzine in Frans-Guyana en Guyana levert behoorlijk wat centen op voor de illegale handelaren. Dit schrijft en beweert althans vandaag, 27 maart 2017, de nieuwswebsite Suriname Herald na met slechts een ondernemer te hebben gesproken die ook nog eens wenst te blijven. 

Hij vertelt dat deze zaak niet iets is die onder de huidige regering is begonnen. Het is al jaren zo dat mensen hiermee bezig zijn. De overheid heeft geen grip hierop, omdat de controle niet optimaal is. 'Hier en daar hoor je dat de Kustwacht af en toe boten in beslag neemt met illegale brandstof aan boord.' De ondernemer zegt dat dit slechts een topje van de ijsberg is en dat er een duidelijk verschil is te merken in wat er gebruikt wordt en wat naar binnen wordt gehaald. De vraag is, wat er dan gebeurt met het verschil en waar het naartoe gaat.

Volgens de ondernemer wordt de benzine gesmokkeld naar de buurlanden, omdat de prijzen daar toch aantrekkelijker zijn. Hij vindt, dat de overheid dat gaat moeten onderzoeken. 'Op weekbasis worden er duizenden liters aan benzine geïmporteerd. Ruim de helft van wat er naar binnen wordt gehaald, gaat naar de goudvelden en onze buurlanden.' 

De voorzitster van de Surinaamse Service Station Exploitanten Bond (SSEB), Sirodjenie Jankie, zegt in een reactie bekend te zijn met deze geluiden, maar kan ze niet ontkennen of bevestigen, omdat ze geen bewijzen heeft. Volgens haar is het iets wat de overheid zal moeten controleren. Zo kunnen ze nagaan hoeveel er wordt geïmporteerd en hoeveel er wordt gebruikt. Hoe die smokkel plaatsvindt, weet ze ook niet.

Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme, die ook waarneemt op het ministerie van Justitie en Politie, zegt niet veel hierover te willen zeggen, omdat hij met dit issue bezig is. Hij zegt dat deze zaak zeker zijn aandacht heeft.

Het is de webredactie van de Suriname Herald niet gelukt om een reactie te krijgen van GOw2-directeur Aubrey Nai Chung Tong en SOL-directeur Mark Goede.

0 comments:

Een reactie plaatsen