vrijdag 24 maart 2017

Veertien landen doen beroep op Venezuela verkiezingen te houden en 'politieke gevangenen' vrij te laten

Regering-Maduro moet verkiezingen uitschrijven en 'politieke gevangenen' vrijlaten


Een groep van 14 landen heeft er gisteren bij Venezuela op aangedrongen, in een gezamenlijke verklaring die de mogelijkheid openhoudt om het Zuid-Amerikaanse land te schorsen binnen de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), verkiezingen te houden en 'politieke gevangenen' vrij te laten, zo berichten de persbureaus Reuters en Associated Press vandaag, vrijdag 24 maart 2017.

De verklaring, die volgens de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Videgaray erop is gericht om Venezuela aan te moedigen om 'de democratie te herstellen,' roept op tot dialoog en onderhandelingen om de crisis in het olie-exporterende land op te lossen, een land dat lijdt onder ernstige voedsel- en brandstoftekorten. Schorsing van Venezuela uit de OAS is een laatste redmiddel, aldus de 14 landen, maar iets dat zou moeten worden vermeden, tenzij andere diplomatieke inspanningen uitgeput zijn.

'We herhalen dat inclusieve en effectieve dialoog het juiste pad is naar duurzame oplossingen voor de uitdagingen van het Venezolaanse volk', aldus de verklaring. Venezuela heeft rond de 100 tegenstanders van de regering opgesloten, beschuldigd van het aanzetten tot geweld en planning van de omverwerping van president Nicolas Maduro. Activisten van de oppositie en mensenrechtenorganisaties zeggen, dat ze gewetensgevangenen zijn.


Venezuela's verkiezingsraad schortte in oktober een door de oppositie gewenst referendum tegen Maduro op, ondanks de verpletterende economische crisis, gebrek aan populariteit van de regering en een publieke opinie die juist gunstig staat ten opzichte van een volksraadpleging.

Venezuela heeft ook de verkiezingen voor staatsgouverneurschappen vertraagd.

De verklaring van de 14 landen roep op tot een scheiding der machten, de rechtsstaat en de oprichting van een electorale kalender voor uitgestelde verkiezingen. De groep die de verklaring heeft ondertekend, waaronder de regionale grootmachten de Verenigde Staten, Mexico, Canada en Brazilië, doet ook een beroep op Venezuela om de legitimiteit van de nationale vergadering te erkennen van het land.

Delcy Rodriguez, de minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela, heeft Washington ervan beschuldigd leiding te geven aan een nieuwe poging om het land te isoleren. 'Wat zijn ze aan het proberen? Om Venezuela te verwonden?', liet de bewindsvrouwe via een tweet weten vlak voordat de verklaring van de 14 landen werd uitgegeven. 'We accepteren geen enkele agressie tegen ons land.'


De druk van landen, waaronder een aantal voormalige Venezolaanse bondgenoten, volgt op een oproep van het hoofd van de OAS om Venezuela uit de organisatie te verwijderen, als het niet snel algemene verkiezingen houdt, een actie die de steun zou vereisen van twee derde van de 34 leden van de Algemene Vergadering van de VN te Washington. Luis Almagro, secretaris-generaal van de OAS en voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Uruguay, noemt de regering-Maduro regering een dictatuur. Eerder deze maand zei hij, dat als Venezuela niet snel overgaat tot positieve acties, het land moet worden geschorst voor het overtreden van regels die de leden verplichten zich te houden aan democratische normen.

In het verleden heeft de OAS Cuba en Honduras geschorst voor het breken met de democratie, maar werd bekritiseerd voor het niet nemen van maatregelen tegen de rechtse dictaturen tijdens de Koude Oorlog.

Woordvoerder Mark Toner van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei. dat de Verenigde Staten bezorgd is over de staat van de democratie in Venezuela. 'We dringen er bij de Venezolaanse regering op aan om te voldoen aan de Grondwet ... en houdt deze verkiezingen zo spoedig mogelijk. We werken op dit moment niet aan het verwijderen van Venezuela uit de OAS. Maar, wij geloven wel, dat de OAS de juiste plek is om de situatie in Venezuela te bespreken.' 
Maar, een senior Witte Huis ambtenaar zei dat schorsing een optie blijft.

Hoewel het aantal landen dat de verklaring van donderdag ondersteunt ver onder het vereiste aantal landen is om krachtige maatregelen te nemen door de OAS, is de verklaring volgens de ambtenaar een belangrijke eerste stap. 'Als Venezuela verder het pad naar beneden bewandelt, heeft de gedachte dat het deel uitmaakt van een organisatie die zich inzet voor democratische beginselen, niet veel zin', aldus de ambtenaar tegenover Reuters, eraan toevoegend, dat de Verenigde Staten zelf ook sancties zou kunnen overwegen. 'Er zullen gevolgen zijn', zei de ambtenaar.

De beslissing van Mexico om openlijk een standpunt in te nemen over de situatie in Venezuela is een verschuiving van de gebruikelijke opstelling van de tweede grootste economie van Latijns-Amerika om zich niet te mengen in de aangelegenheden van andere landen.

'We moeten niet onverschillig blijven, we kunnen niet onverschillig blijven', zei Videgaray gisteren. Hij benadrukte, dat Mexico Venezuela' soevereiniteit zou respecteren en te handelen in overeenstemming met het internationaal recht en in overeenstemming met de landen van de Amerika's. Mexico's verandering in tactiek kan een poging zijn om constructieve betrekkingen te onderhouden met de regering van de Amerikaanse president Donald Trump, die herhaaldelijk Mexico heeft tegengewerkt.

'Het hebben van de Mexicanen in de hoofdrol is gunstig voor ons in het aantrekken van extra steun', zei de Witte Huis ambtenaar.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Associated Press/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen