zaterdag 18 maart 2017

Veiligheidstroepen in Venezuela doden in 2016 meer dan 250 minderjarigen

Staatsagenten passen buitensporig gebruik van geweld toe

Organisatie Cecodap brengt nieuw rapport uit over rechten van kinderen


Veiligheidstroepen in Venezuela hebben in 2016 meer dan 250 minderjarigen gedood in 2016, een sterke stijging ten opzichte van het voorgaande jaar en nog een andere zorgwekkende indicatie van het buitensporig gebruik van geweld door staatsagenten te midden van een verslechterende veiligheidssituatie in het land. Een totaal van 254 adolescenten en jonge kinderen werd vorig jaar gedood door Venezolaanse veiligheidstroepen, volgens een nieuw rapport van de organisatie Cecodap (zie onderaan), die zich richt op de rechten en behoeften van kinderen en jongeren. Dat cijfer betekent een 43,5 procent stijging ten opzichte van de 177 gerapporteerde jeugdsterfgevallen in de handen van de veiligheidstroepen in 2015, zo bericht de website InSight Crime vrijdag 17 maart 2017.


Van de doden in 2016 vielen er 162 tijdens 'politieconfrontaties', aldus het rapport, terwijl 21 het resultaat waren van de veiligheidsoperaties uitgevoerd als onderdeel van het anti-misdaad initiatief Operation Liberation en de Bescherming van het Volk (Operación de Liberación y Protección del Pueblo - OLP), opgezet om de groeiende 'megabandas' aanvallen in het hele land, een nieuwe vorm van zwaar bewapende georganiseerde misdaad, in te dammen.

De overheid heeft sindsdien het initiatief re-branded als Operatie Humanistische Bevrijding van het Volk (Operación Liberación Humanista del Pueblo - OLHP) vanwege de zorgen over de wijdverbreide schendingen van mensenrechten. Het totale aantal kinderen dat vorig jaar werd gedood in Venezuela steeg tot 1.150, een 12,1 procent stijging ten opzichte van 2015.

De cijfers van Cecodap zijn gebaseerd op een uitgebreid overzicht van nieuwsberichten uit 31 nationale en regionale media. Het is niet duidelijk wat de oorzaak van de stijging is van het geweld van de veiligheidsmacht tegen jongeren en kinderen, maar het is waarschijnlijk te wijten aan een combinatie van factoren - die geen van allen veelbelovend zijn voor Venezuela's veiligheidsvooruitzichten in 2017, aldus een analyse van InSight Crime.De OLP's in het bijzonder hebben onder zware kritiek gelegen voor het gebruik van willekeurig, hardhandig geweld; ze waren gekoppeld aan een bloedbad in oktober 2016 en zijn vergeleken met doodseskaders vanwege het hoge aantal slachtoffers tijdens hun operaties. Maar, de Cecodap-gegevens suggereren, dat het probleem is gegeneraliseerd in de politiediensten van het land.

De aanhoudende economische crisis in het land heeft ook geleid tot een ineenstorting van de sociale orde, waardoor een stijging is opgetreden van criminaliteit en algehele wetteloosheid. Zonder enige haalbare mogelijkheden in de legale economie, gaan meer minderjarigen de criminaliteit in om een vorm van inkomen te vergaren.

Een arts en lid van de politieke oppositie in Venezuela zei vorig jaar in de Miami Herald, dat 20 procent van de kinderen geconfronteerd wordt met problemen gerelateerd aan ondervoeding, een grimmige illustratie van hoe de economische situatie van het land - en de daarmee gepaard gaande problemen - de meest kwetsbare bevolkingsgroepen van het land heeft beïnvloed. Interviews door InSight Crime in Venezuela tonen, dat veel kleine criminele bendes worden bemand door jongeren, velen van hen jonger dan 18 jaar.(Red. De Surinaamse Krant/InSight Crime/Twitter/Cecodap)

0 comments:

Een reactie plaatsen