zaterdag 25 maart 2017

Venezolaanse president Maduro erkent tekort aan medicijnen en roept hulp VN in

De regering-Maduro verwierp 17 maart nog een aanbod van de VN voor humanitaire hulp


Een strijdvaardige Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft gisteren live op televisie erkend, dat het land een tekort aan geneesmiddelen heeft en dat de hulp van de Verenigde Naties noodzakelijk is. 'Ik verzoek de steun van de Verenigde Naties om de situatie rond de medicijnen te regulariseren', aldus Maduro tijdens een televisie-evenement, zo bericht de Latin American Herald Tribune vandaag, zaterdag 25 maart 2017.  

'Ik heb gevraagd om de steun van de Verenigde Naties om de sociale en economische wonden die de economische oorlog heeft toegebracht aan onze mensen te helen, evenals de abrupte daling van de olieprijzen, om alles wat te maken heeft met het regulariseren van medicijnen en de gezondheidszorg te versterken', aldus Maduro


Sinds Hugo Chavez in 1999 aan de macht kwam vertrouwde Venezuela vooral op werknemers uit Cuba (waarvan op een bepaald moment 100.000 in het land aanwezig waren, waaronder artsen en verpleegkundigen) om het zorgstelsel te beheren. Maar, dat decennia lange experiment is grotendeels mislukt - zozeer zelfs, dat de overheid nu de VN om hulp moet vragen.

Meer dan de helft van de door Cubanen bemande CDI (Centros de Diagnostico Integra) eerste hulp centra, die zich grotendeels in Venezuela's ergste 'barrios' (sloppenwijken) bevinden, zijn gesloten en de Cubaanse dokters zijn Venezuela ontvlucht voor een beter leven in andere landen. De medicijnen echter zullen worden gedistribueerd via het CLAP-netwerk (Comités Locales de Abastecimiento y Producción) van voedseldistributie, dat is aangesloten bij de PSUV (Partido Socialista Unido de Venezuela), de regerende partij van Maduro, en werd opgericht door zijn mentor en voorganger, wijlen Hugo Chavez.

De oppositie zegt echter, dat de CLAP niet prijs gecontroleerd voedsel aan iedereen verkoopt, maar aan diegenen die de partij trouw zijn en de regering heeft toegegeven dat het systeem doordrenkt is met corruptie en slechts 30% van de Venezolaanse bevolking bereikt. Het programma is slechts een jaar oud en werd opgericht na een forse electorale nederlaag.

Maduro's bekentenis over het medicijntekort komt vier jaar nadat de oppositie ernstige tekorten aan medicijnen en voedsel aan de kaak begon te stellen, een situatie die nu een grootse humanitaire crisis is geworden. Nog op 17 maart verwierp de regering-Maduro een aanbod van de VN voor humanitaire hulp, aldus de oppositie activiste Lilian Tintori, van wie haar echtgenoot en oppositieleider al ruim drie jaar in de gevangenis zit.

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft er herhaaldelijk op gewezen, dat er een humanitaire crisis heerst in Venezuela, maar Maduro's minister van Buitenlandse Zaken en de delegatie van de OAS heeft dat herhaaldelijk ontkend. Zelfs terwijl nu de VN om medicijnen wordt gevraagd, verdedigt Maduro zijn bewind, en zegt dat het meest recente 'menselijke ontwikkeling' -rapport van de VN (een index die de vooruitgang in het onderwijs en de volksgezondheid, alsmede de economische ontwikkeling meet) Venezuela plaats op nummer 71 van de in totaal gemeten 188 landen. 'Dat is hoger dan Colombia, Brazilië, Peru en Mexico', betoogde Maduro. 'Volgens het rapport dat de menselijke ontwikkeling meet, staat Venezuela nog steeds hoog in de index van de ontwikkeling, dankzij het socialisme.'

Tijdens zijn toespraak hield Maduro vast aan het thema van de 'economische oorlog' en geeft de schuld van de ontelbare problemen in Venezuela (van hoge criminaliteit tot hyperinflatie) aan een samenzwering door de lokale oppositie en de VS.(Red. De Surinaamse Krant/Latin American Daily Herald)

0 comments:

Een reactie plaatsen