vrijdag 17 maart 2017

Venezuela begint drastische 'broodoorlog' tegen bakkers

President stuurt soldaten naar patissiers die brownies maken ondanks tarwetekort 


Door de tarweschaarste in Venezuela neemt president Nicolás Maduro draconische maatregelen. Bakkers die duurdere cakes maken in plaats van gewoon brood mogen door het leger worden gearresteerd (zie foto - Bron: Twitter). Al vier bakkers werden deze week in Venezuela aangehouden omdat ze 'illegale brownies' of andere patisserie bakten, zo schrijft onder andere de Belgische krant De Morgen vandaag, vrijdag 17 maart 2017. op basis van een bericht in The Miami Herald. 

Aanleiding tot de draconische maatregel is een structurele tarweschaarste, die voor lange wachtrijen zorgt bij de bakkers. Socialistisch president Nicolás Maduro besliste daarom, dat negentig procent van alle tarwe gebruikt moet worden voor het bakken van gewoon brood in plaats van duurdere cakevarianten, die enkel gekocht kunnen worden door fortuinlijke Venezolanen.

Toch leidt de maatregel bij de bakkers zelf tot groot ongenoegen, omdat Maduro nu inspecteurs met gewapende soldaten op straat stuurde in de hoofdstad Caracas om meer dan 700 bakkerijen te controleren. Maduro's stappen lijken meer op paniekvoetbal dan een oplossing aan te reiken voor het structurele schaarsteprobleem voor basisvoedsel, wat de bevolking al drie jaar ondergaat.

De Socialistische partij van Maduro zegt, dat ondernemingen die de liberale oppositie gunstig gezind zijn de crisis verergeren door producten achter te houden en de prijzen op te drijven. Maar, de oppositie beschuldigt Maduro van een falend economisch en monetair beleid.De bakkers zelf kiezen steeds meer de kant van de oppositie. Ze wijten de tarweschaarste aan slecht economisch beleid, en zeggen dat acht op tien bakkers geen tarwevoorraden meer hebben.

Nu dreigen de arrestaties nog meer kwaad bloed te zetten, omdat de straf niet in verhouding staat tot de feiten.

Twee van de gearresteerde bakkers verdwenen achter de tralies, omdat ze volgens de inspectie 'te veel tarwe gebruikten in croissants met ham'. Twee anderen werden opgepakt omdat ze 'illegale brownies' bakten, met tarwe die ook voorbij de houdbaarheidsdatum was.

De overheid is nu zelfs begonnen met de overname van bakkerijen die de wet overtreden, en dat gedurende negentig dagen. 'De schuldigen van de 'broodoorlog' zullen betalen, en laat ze later niet zeggen dat het om politieke vervolging gaat', waarschuwde Maduro aan het begin van deze week, volgens een correspondent van de Britse krant The Guardian.


Een belangenorganisatie van de bakkers, Fevipan, wil nu gaan bemiddelen. Zij stelt, dat de meeste handelszaken de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen en dus de prijzen moeten verhogen. Juan Crespo, de voorzitter van de Industriële Meelunie Sintra-Harina, die 9.000 bakkers vertegenwoordigt, zei in de Miami Herald ,dat de aanpak van de regering in elk geval het probleem niet zal oplossen. 'De regering voert niet genoeg tarwe in. Als je geen tarwe hebt, heb je geen meel, en als je geen meel hebt, is er geen brood.'Hij zegt dat het land vier schepen met dertig ton tarwe nodig heeft per maand om aan de basisbehoeften te voldoen.


Ter informatie:


0 comments:

Een reactie plaatsen