zaterdag 25 maart 2017

Vicepresident Adhin: 'Vanaf eind maart verdient leerkracht minimaal Srd 2.402

'Regering verhoogt salaris van alle leerkrachten met minimaal Srd 500'

'Ik weet nog niet hoe bondsvoorzitter Valies zal zijn, want we kennen meneer Valies'


Vanaf eind maart gaan leerkrachten minimaal Srd 2.402 per maand verdienen. Dat heeft vicepresident Ashwin Adhin vrijdagmiddag 24 maart 2017 tijdens een persconferentie bekendgemaakt. De regering zal het salaris van alle leerkrachten met minimaal Srd 500 verhogen. 'Dit betreft de eerste fase van het herwaarderingsprogramma', aldus Adhin, zo berichten de Ware Tijd en Starnieuws. 

De loonsverhoging, die gekoppeld is aan het Herwaarderingsprogramma, is namelijk in fasen opgedeeld. De eerste fase gaat eind maart in, maar vanwege technische moeilijkheden zullen de meeste leerkrachten het extra bedrag pas in de eerste week van april ontvangen. Dit besluit is vanochtend genomen, tijdens is een overleg tussen de vicepresident, minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, de raadsadviseurs van de president, en het bestuur van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS).

De vicepresident verwacht, dat het onderwijsveld 'meer dan tevreden' zal zijn met deze mededeling. Hij is weliswaar niet zeker wat de reactie van bondsvoorzitter Wilgo Valies zal zijn, 'want we kennen meneer Valies'.

Adhin heeft ook gezegd, dat de gesprekken voor de implementatie van tweede fase van loonsverhogingen meteen starten. De FOLS heeft volgens hem een werkbaar voorstel gedaan, maar hierover moet nog overlegd worden met de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) met Valies als voorzitter.

Onderwijsgevenden die vallen onder graad 1 tot en met 2b gaan er met netto Srd 500 op vooruit deze maand. Vanaf 2c tot graad 4 gaat met honderd procent vooruit, deelde Adhin mee. Een leerkracht in de laagste graad zal minimaal Srd 2.402 per maand ontvangen. Elke maand zal naar het financiële component gekeken worden.

De resolutie die per 18 februari is ingegaan, wordt niet - hetgeen is geëist door de onderwijsbonden BvL en ALS - ingetrokken. Er komt alleen een verandering bij het bijzonder onderwijs. Deze categorie viel nooit onder de Personeelswet. In de resolutie staat dat deze groep 'niet langer' valt onder de Personeelswet. Het woordje 'niet' wordt geschrapt, want leerkrachten bij bijzonder onderwijs vielen nooit onder de Personeelswet, aldus Adhin.

0 comments:

Een reactie plaatsen