maandag 27 maart 2017

Wanhopige Haitianen leven in grotten, eten giftige planten, na orkaan Matthew 6 maanden geleden...

Haitianen overlijden vanwege voedseltekorten ten gevolge van de orkaan

(Bron foto's: Food for the Poor)

Bijna zes maanden nadat de dodelijke orkaan Matthew gewassen en vee langs de zuidelijke schiereiland van Haïti heeft verwoest, is het leven zo wanhopig geworden, dat Haïtianen giftige planten eten en wonen in grotten om te overleven, aldus hulpverleners in de Amerikaanse krant The Miami Herald zondag 26 maart 2017 op haar website. 

240 Mensen, waaronder 84 vrouwen en 62 kinderen, werden afgelopen woensdag gevonden in een berggrot in de buurt van Fonds Rouge Dahere aan de rand van Jérémie, de hoofdstad van de regio Grand'Anse Haïti. Ze werden ontdekt door een agrarische directeur met de in Zuid-Florida gevestigde liefdadigheidsorganisatie 'Food for the Poor' en leven in de grot sinds de orkaan Matthew met windsnelheden van zo'n 233 kilometer per uur het zuidelijke schiereiland trof in oktober.

'Ze hebben geen eten. Ze hebben geen water. Ze hebben geen onderdak', zei Robin Mahfood, President / CEO van 'Food for the Poor'.'Het is echt een misdaad tegen de menselijkheid.'


De grimmige ontdekking kwam slechts enkele dagen nadat de stichting gemeld had, dat minstens dertien Haïtianen in de Grand'Anse de afgelopen tien dagen waren overleden als gevolg van aan de orkaan gerelateerde voedseltekorten in de regio. 'Families wenden zich in wanhoop tot fruit en gebladerte waarvan bekend is dat zij giftig zijn in een poging om hun honger te onderdrukken en om hun leven te redden', aldus 'Food for the Poor' 23 maart in een persbericht.


De huidige humanitaire situatie op Haïti is onzeker en wordt waarschijnlijk erger, waarschuwde het Verenigde Naties Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken.

'De overgrote meerderheid van de agrarische huishoudens heeft nog steeds niet de middelen om te produceren hersteld, hun financiële situatie verslechtert snel en hun toegang tot basisdiensten is aanzienlijk verminderd als gevolg van het beëindigen van noodhulpprogramma's', stelde de humanitaire organisatie van de VN in een vorige maand gepubliceerd rapport.

Terwijl twee van de drie boeren in de regio Grand'Anse driekwart van hun oogst als gevolg van Matthew hebben verloren, constateert de humanitaire VN-organisatie ook, dat 95 procent van de boeren niet in staat is geweest om te planten voor de februari of mei oogst. 'Fruitbomen zijn zwaar beschadigd en zullen dit jaar niets produceren',  aldus het rapport.

'Cacaobomen en koffieboeren hebben de orkaan zo goed ze konden doorstaan, maar ze zullen dit jaar niets produceren.'

De Haïtiaanse regering heeft geschat, dat de verliezen aan gewassen, vee en infrastructuur door Matthew - die ook een zware klap uitdeelde aan de zuidwestelijke stad Les Cayes en steden in de omgeving - $ 2.9 miljard bedragen. Een $ 139 miljoen noodoproep van de VN ter ondersteuning van de onmiddellijke behoeften van 806.000 mensen heeft nog steeds een $ 53.500 miljoen tekort, volgens het laatste rapport.

'Food for the Poor' stuurde vrijdag vrachtwagens vanuit haar magazijnen te Port-au-Prince om voedsel, dekens, hygiënekits, kerosine kachels en dekzeilen te leveren aan de gezinnen die zijn herplaatst vanuit de grot. 'Het alarm moet geslagen worden', aldus David Adams, vice-president van missies bij Cross International, een in Pompano Beach gevestigde liefdadigheidsorganisatie. Adams bracht afgelopen week gedurende drie dagen een bezoek aan de Grand'Anse waar hij zag, dat velen in Jérémie nog steeds leven onder dekzeilen uitgegeven door de 'United States Agency for International Development'.

'Het is echt in de afgelegen gebieden waar mensen lijden. Ik wil niet zeggen dat er meteen sprake zou kunnen zijn van een massale sterfte, maar wel dat 10, 20 en 30 mensen per keer sterven.'  Adams zei, dat Cross International van plan is om twee 40-foot containers te sturen gevuld met met vitamine- en soja verrijkte voedingsmiddelen aan de Grand'Anse in de komende dagen. 'Food for the Poor' kondigde aan ook een extra 100 containers met voedsel iedere maand te sturen de komende vier maanden om mensen te voeden in het gebied.


(Red. De Surinaamse Krant/The Miami Herald/Twitter/Food for the Poor)

0 comments:

Een reactie plaatsen