zondag 19 maart 2017

'Welgeinformeerd', Radio Tamara, over lastige Kabinetsformatie, verlies Sylvana en afwezigheid Surinamers in Tweede Kamer

Panel buigt zich over vraag of Suriname rekening moet houden met een gele koorts-uitbraak en over Suriname als onveilige factor in Caribische regio


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma 'Welgeinformeerd' van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondag 19 maart 2017 weer diverse interessante, prikkelende actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd) onder andere aandacht voor:

* Geert Wilders' PVV is gelukkig niet de grootste partij geworden bij de verkiezingen en het rechtse populisme is daarmee een halt toegeroepen.

(Bron foto: uitslagverkiezingen2017.nl)
Hoe moet een voor groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie veroordeelde politicus premier worden? Normen en waarden?
Hoe moet het nu verder met de kabinetsformatie?
Over links met GroenLinks of over rechts met de CU, Christen Unie? Of met wisselende meerderheden op de principiële dossiers. VVD , CDA en D’66, het zogenoemde motorblok, moeten met elkaar gaan uitmaken welke richting het zal opgaan.

* Sylvana Simons en haar Artikel 1 hebben geen zetel in de Tweede Kamer gehaald vanwege onvoldoende stemmen op deze partij.
Dan zullen de bakens moeten worden verzet, namelijk richting de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. En wellicht via de gemeenteraden later alsnog richting de Tweede kamer?* In de Tweede Kamer komen zestien politici met een etnische achtergrond.
Negen met een Nederlands-Marokkaanse en zeven met een Nederlands-Turkse achtergrond.
Hoe komt het dat wij, Surinamers, het niet redden?
Volgens Owen Venloo, presentator van 'Welgeiformeerd', door kortzichtige en een beetje domme politieke leiders sinds 1975. Zowel Turkije als Marokko hebben diasporabeleid ontwikkeld en deze landen rekenen hun mensen in het buitenland tot hun volk (dubbele paspoorten). De Surinaamse regeringen hebben geen diasporabeleid ontwikkeld en rekenen de Surinamers in het buitenland ook niet tot het Surinaamse volk. Een beetje dom!

* De affaire Nederland-Turkije begint zo zoetjesaan clowneske vormen aan te nemen, nu president Recep Tayyip Erdoğan van Turkije de Turken in het buitenland heeft opgeroepen om zoveel mogelijk kinderen te krijgen.
Wilders zal binnenkort ongetwijfeld hierop reageren als de teleurstelling van de verkiezingen een beetje is verwerkt. Wat is het meest wenselijke scenario voor deze relatie de komende maanden en jaren? En wat vindt Europa van deze oproep?

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:


* Er dreigt weer, vanuit buurland Brazilië, gele koorts de kop op te steken in Suriname. En dat terwijl deze ziekte al zeker 40 jaren niet meer voorkomt in Suriname. Onlangs werd deze ziekte geconstateerd in Nederland bij een Nederlander die op vakantie was geweest in Suriname. Het is nu nog niet duidelijk of dit een geïsoleerd 'geval' is.
De redactie van het programma probeert een medicus te interviewen om te bespreken wat de risico’s zijn voor land en volk .

* Suriname glijdt internationaal steeds verder weg richting een onstabiel en onveilig klein landje. In internationale rapporten wordt Suriname steeds meer genoemd als onzekere en onveilige factor in het Caribisch gebied .
De vraag dringt zich op welke risico’s land en volk nu gaan lopen. Want dat met name de VS niet blij is met deze ontwikkeling behoeft niemand te verbazen. Suriname was, is en blijft 'een achtertuin' van de Amerikanen, die zich nu duidelijk zorgen maken .

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Iwan Bottse en Krishna Salikram en de presentatie is in handen van Owen Venloo.

Het programma wordt zondagavond tussen tien uur en middernacht ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om middernacht, dat is acht uur in de avond Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

0 comments:

Een reactie plaatsen